Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Coronastress op basisscholen stijgt: 'Als we weer dichtgaan neem ik ontslag'

Het aantal coronabesmettingen neemt vooral toe onder kinderen in de basisschoolleeftijd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het RIVM. Bij geslaagde bronnenonderzoeken komen scholen en kinderdagverblijven opvallend vaak naar voren als besmettingshaard.

Coronastress op basisscholen stijgt: 'Als we weer dichtgaan neem ik ontslag'

Door het toenemende aantal besmettingen onder kinderen denkt de PO-raad dat de druk op scholen toeneemt. Op basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede is corona het gesprek van de dag. "Als je hoort wat er landelijk gebeurt valt het hier nog mee", zegt adjunct-directeur Nicky Koning. "Het valt mee, maar we zitten op het randje." Klassen kunnen nog op school les krijgen en op een enkele besmetting na is er ook nog geen corona-uitbraak.

'In de klas ontspringen wij de dans'

In de lerarenkamer vertelt juffrouw Willeke dat ze een lege plek heeft in haar klas. "Omdat daar in de familie een quarantainegeval is. Maar uiteindelijk verwachten we wel meer." Willeke is voorzichtig, omdat ze samenwoont met iemand die kwetsbaar is. Daarom gaat ze een spatscherm neerzetten. Ze hoopt dat de school open blijft en ze klassikaal les kan blijven geven. "Dat thuiswerken voor een scherm met kinderen was echt niet fijn."

Dat beaamt collega Margriet van groep 4/5. "Oh nee, ik wil dat echt niet meer. Als de school dichtgaat neem ik ontslag. Ik vond het verschrikkelijk." In haar klas is af een toe een lege plek, als iemand moet wachten op een testuitslag of als een van de ouders corona heeft. Tot besmettingen heeft dat nog niet geleid. "Hier in de klas ontspringen wij de dans."

Adjunct directeur Koning vertelt dat de school zoveel mogelijk doet om te zorgen dat kinderen naar school kunnen blijven komen. "We hebben wel een mail naar de ouders gestuurd dat ze er rekening mee moeten houden dat als een leraar niet komt, de kinderen weer naar huis moeten. Ze moeten alvast afspreken wie wanneer dan de kinderen kan opvangen."

Extra bescherming onderwijs

Leraren in het basisonderwijs liep vaker het coronavirus op dan de gemiddelde Nederlander. Het gaat om 21 procent van het basisschoolpersoneel tegen 13 procent van Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar. Er is te weinig informatie om te bepalen waar het onderwijspersoneel het virus oploopt.

De Algemene Onderwijsbond vindt dat onderwijs extra beschermd moet worden. "Extra bezoekers in de school - zoals ouders - brengen extra besmettingsrisico's met zich mee. Dus even geen gala's en andere festiviteiten", zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. "We hebben immers al te maken met een tekort aan leraren en de griep die rondwaart." De voorzitter maakt zich ook zorgen over de ventilatie die volgens haar op veel plekken nog niet op orde is.

Besmettingen onder kinderen geen probleem

Volgens kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht Patricia Bruijning is het aantal besmette kinderen geen reden tot paniek. "Het virus gedraagt zich als een willekeurige verkoudheid bij deze groep", zegt Bruijning in het radioprogramma Nieuws en Co. Daarnaast besmetten kinderen nauwelijks ingeënte volwassenen. "De ziekenhuizen lopen vol doordat er nog te veel mensen ernstig ziek worden omdat ze niet gevaccineerd zijn, niet doordat kinderen besmet raken. Kinderen zijn het probleem niet."

Deel artikel: