Schaatsbond zoekt ijsmeesters: tekort dreigt in heel Nederland
Overal in Nederland dreigt een tekort aan vrijwilligers die bij vorst zorgen voor natuurijsbanen. Dat meldt schaatsbond KNSB in Utrecht. De bond wil natuurijsmeesters opleiden en start daarom vandaag met een wervingscampagne.
Of we deze winter én de komende winters weer net zo kunnen schaatsen als afgelopen winter valt nu nog niet te voorspellen, maar de KNSB wil er wel klaar voor zijn. De bond biedt in december cursussen aan door heel Nederland. Daarin krijgen de ijsmeesters in spe les over verschillende soorten ijs en de nieuwste manieren om (snel) een veilige natuurijsbaan gereed te maken.
Kortere vorstperiodes
Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten, die van bijvoorbeeld skeelerbanen, meren en plekken met open water in het bos in de winter als het vriest natuurijsbanen maken. Voordat het gaat vriezen, moet er op die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken, aldus de schaatsbond. "Dat moet in enkele dagen gebeuren, want de perioden van aaneengesloten vorst worden steeds korter. Dat vereist meer mensen en nieuwe technieken."
Hoe meer ijsmeesters, hoe veiliger het wordt, zegt Rieks Poelman van de KNSB. Schaatsen op natuurijs staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, geeft de bond aan. "Daarom is het belangrijk dat het behouden blijft. Zonder ijsmeesters geen natuurijsbanen of veilige ijstrajecten", aldus Poelman.
Jongeren
"Ik hoop dat er nieuwe winden gaan waaien en dat de wat oudere ijsmeesters hun kennis willen overdragen. Ik daag zeker ook jongvolwassenen uit om zich aan te melden voor onze cursus", zegt Poelman. "IJsmeesters staan garant voor het plezier van alle schaatsliefhebbers bij hen in de buurt: ze zorgen voor saamhorigheid en veilig ijs. Hoe meer ijsmeesters, hoe veiliger het wordt."
Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden voor een van de cursussen, die in december in heel Nederland georganiseerd worden. IJsmeester Robbert van Vliet (56) van ijsclub Siberia uit Utrecht kan het iedereen aanraden: "Zodra er echt winterweer wordt voorspeld, begint het bij ons allemaal te kriebelen en met vrieskou is iedereen druk in de weer om een mooie laag ijs te creëren. Dat is bij ons wel een dikke week werk. Het proces van het samendoen is wat het zo mooi maakt. Het is echt teamwork."