Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Hovenier Eemnes voor tweede keer in acht dagen voor duizenden euro's bestolen

De hovenier uit Eemnes die twee weken geleden voor zo'n tienduizend euro werd bestolen is opnieuw kostbaar tuingereedschap kwijtgeraakt aan dieven. Deze keer plunderden criminelen zijn bestelbus. Het gestolen gereedschap was net nieuw aangeschaft vanwege de inbraak van begin juli.

De diefstal was afgelopen week, acht dagen nadat zijn werkplaats aan de Wakkerendijk door inbrekers was leeggeroofd. Het slachtoffer is bij de redactie bekend, maar hij wil net als vorige keer liever niet dat zijn naam wordt genoemd; geen zin in gedonder met de daders, die volgens hem vaker in en rond Eemnes actief zijn. Wrang is dat hij twee weken geleden zelf al voorspelde dat hij nog wel een keer zou worden bestolen. "Het verbaast me dus niet, maar dat ik binnen acht dagen alweer aan de beurt zou zijn had ik dan weer niet verwacht."

Nog geen minuut

"Een van mijn personeelsleden reed in Laren een grasmaaimachine een grote tuin in", vertelt de hovenier. "Nog geen minuut later komt hij terug bij de auto, en ze hebben gewoon weer voor 2.500 euro aan gereedschap weggehaald." De buit bestaat volgens de rechtmatige eigenaar uit een bladblazer, een grastrimmer en een heggenschaar met accupakket. "Ik weet eigenlijk niet precies meer wat ik nog heb, ik raak er bijna van in de war. Ik moet hiervan denk ik zelfs de factuur nog betalen."

Ik schat dat er afgelopen jaar in deze omgeving al voor twee ton is gestolen.

Hovenier Eemnes

De komende tijd zal hij weer alerter zijn en zijn spullen geen seconde onbewaakt achterlaten. "Tot het gemak er weer insluipt. Ik ben geen beveiliger maar een hovenier. We proberen iets moois neer te zetten in de tuin en daar ligt onze prioriteit."

Gloednieuw gereedschap

Of de dieven zich ervan bewust zijn geweest dat de hovenier net gloednieuw gereedschap had aangeschaft is lastig te zeggen. Van de onbekenden ontbreekt ieder spoor. Aangifte doet hij deze keer ook niet. "Zo'n diefstal uit de auto is niet verzekerd. Dan is het alleen nog een papieren kwestie, leuk voor het dossier. Ik begrijp hoe het werkt hoor, maar mijn bedrijf ligt al stil als ik weer nieuwe spullen moet kopen. Voor een aangifte zit ik nog eens anderhalf uur op het politiebureau in Baarn."

Van de lokale politie heeft de hovenier overigens wel de indruk dat de wijkagenten erg hun best doen. "Maar het is te groot", zegt hij. "Ik heb contact met een paar honderd ondernemers in de regio en ik schat dat er afgelopen jaar al voor twee ton is gestolen. Volgens mij zijn het dieven met een afzetmarkt: zodra de trailer vol is gaat hij de grens over, denk ik. Ze zullen het vast niet verkopen om zichzelf te voorzien van sigaretten."

Dat handgereedschap van hoveniers en agrariërs in Eemnes de bijzondere belangstelling van criminelen heeft is bij de politie bekend. Een woordvoerder zei onlangs tegen RTV Utrecht dat er een onderzoek naar is ingesteld maar daarover zijn nog geen ontwikkelingen te melden. De politie roept op om informatie te delen en verdachte situaties bij huizen of bedrijven direct te melden bij 112, zodat een eventuele inbraak kan worden voorkomen en daders eventeel zelfs op heterdaad kunnen worden aangehouden.

Deel artikel: