RTV Utrecht
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Provincie maakt afspraken over negen plekken voor snellere woningbouw

De provincie Utrecht heeft voor negen locaties afspraken gemaakt die het snel(ler) bouwen van nieuwe huizen mogelijk moet maken. Het gaat onder meer om bouwprojecten in Wijk bij Duurstede, Oudewater en Montfoort.

In Wijk bij Duurstede gaat het om 250 huizen in de wijk De Geer III. Langs de Kerkwetering in Oudewater moeten 150 huizen komen, met een mogelijk uitbreiding naar 500 stuks.

Ook de woningbouw bij paleis Soestdijk wordt in het stuk genoemd, waar het huidige marechausseeterrein wordt omgebouw tot woonlocatie. Daar zouden 98 woningen moeten verrijzen. Daar moet de gemeenteraad nog wel een besluit over nemen.

De bouwplannen zijn niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat de provincie afspraken heeft gemaakt met de gemeentes waardoor de schop sneller de grond in kan. Op alle plekken gaat het om bouwprojecten buiten de zogenoemde rode contouren. Dat betekent dat ze buiten de bouwgrenzen liggen.

De afspraken gaan over nog meer locaties: Odijk (141 woningen), Lopik (126), Linschoten (80), Montfoort (50), Overberg (50) en Nieuwer ter Aa (25).

De provincie Utrecht kampt, net als een groot deel van Nederland, met een enorme woningnood. In totaal moeten het komende decennium 84.000 nieuwe huizen verrijzen in Utrecht. Bovendien wil de provincie in die periode ook 54 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelen. Ook na 2030 moet flink worden doorgebouwd, om ook in de periode tot 2040 de woningnood aan te kunnen pakken.

Deel artikel: