Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Burgemeester Dijksma onthult oorlogsmonument Leidsche Rijn: 'Voor en door inwoners'

"Het is heel mooi dat dit monument er voor en door inwoners van Leidsche Rijn is gekomen". Met die woorden onthulde burgemeester Sharon Dijksma vandaag een nieuw oorlogsmonument op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Met het monument wordt stilgestaan bij de start van de Utrechtse bevrijding, toen op 2 mei 1945 de eerste voedseldropping in Lage Weide een einde aan de Hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog maakte.

Waar in andere Nederlandse steden de Britse Operatie Manna van start ging, verzorgde de Amerikaanse Operatie Chowhound de voedseldropping in Utrecht. Precies 76 jaar geleden zagen inwoners van de stad de bommenwerpers over Lage Weide vliegen die ter hoogte van het zogeheten stapelterrein van de Nederlandse Spoorwegen voedselpakketten uit de hemel lieten vallen.

In de pakketten zat onder meer aardappelpoeder, boter, biscuits, melk en suiker, die tientallen Utrechters in een lange rij op het terrein verzamelden en naar de stad brachten. Daar werden de voedselpakketten verder uitgedeeld, wat het einde van maanden zonder eten betekende. Vijf dagen later, op 7 mei, werd Utrecht bevrijd.

De Amerikaanse bommenwerpers die in mei 1945 boven Lage Weide voedselpakketten laten vallen

Berlijnplein

Het herdenken van die vrijheid doet Leidsche Rijn traditiegetrouw op het Berlijnplein, waar het monument vandaag werd onthuld. Om het op het plein niet te druk te laten worden, had de organisatie de onthulling proberen stil te houden. Een in het oog springend oranje doek en toespraken van de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn, kunstenaar Ate von Hes en burgemeester Sharon Dijksma trokken uiteindelijk toch enkele tientallen mensen naar het plein.

Het monument is een initiatief van Xander Coolen, bestuurslid van Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn. "Ik ben helemaal blij. Ik vind het een hele mooie manier om iets wat heel verdrietig en iets wat heel fijn is samen te vatten in één monument", vertelt hij.

4 en 5 mei

Daarmee duidt Coolen op het ontwerp van kunstenaar Ate von Hes, die zich als inwoner van Leidsche Rijn graag aan het project koppelde. Nadat burgemeester Dijksma het monument van het oranje doek heeft ontdaan, is het vanuit twee hoeken te bekijken, waarbij de kijker vanuit de ene het getal 4 en vanuit de andere hoek een 5 ziet.

Het onthulde monument op het Berlijnplein, waarin je vanuit verschillende hoeken het getal 4 en 5 kunt zien

"Eindelijk, gelukkig", zegt Von Hes over de onthulling van zijn kunstwerk. Het idee van een monument bestond al sinds de oprichting van de stichting in 2016, maar de afgelopen vijf jaar kwam daar weinig schot in. Met behulp van een crowdfundingsactie deden veel inwoners een duit in het zakje en zorgden er zo mede voor dat het (niet-symbolische) bedrag van 45.000 euro werd opgehaald om het monument te realiseren.

Monument in Leidsche Rijn is 'op z'n plaats'

"Het meest bijzondere vind ik dat dit monument er voor een belangrijk deel door de inwoners van Leidsche Rijn gekomen is", zegt burgemeester Sharon Dijksma. "Ze hebben niet alleen het initiatief genomen, maar ze hebben er ook aan bijgedragen in financiële zin. Dat vind ik wel uniek."

Ook het toegestroomde publiek is enthousiast. "Mooi strak ontwerp, daar houd ik altijd wel van", zegt een vrouw die met haar nichtje is komen kijken. "Een herinnering die ook voor de jeugd levend blijft", beschrijft een man die er met zijn kinderen is. "En voor een stadsdeel dat steeds volwassener wordt, is dit wel op z'n plaats."

Deel artikel: