Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Revalidatie geeft Henry en Berrie een snelle, fysieke en mentale boost na herseninfarct

Na een herseninfarct of -bloeding staat het leven van patiënten vaak op z’n kop. De weg naar herstel is lang en vol onzekerheden, zowel fysiek als mentaal. In ziekenhuis Isala in Zwolle is nu een uniek revalidatieprogramma ontwikkeld dat patiënten helpt om die weg sneller en met meer vertrouwen af te leggen. Het 12 weken-programma is ontwikkeld door neuroloog Heleen den Hertog en verpleegkundig specialist Gina van Vemde, in samenwerking met Argo Fysio. "We zien dat deelnemers fysiek beter en sterker worden en eerder terugkeren in de maatschappij", zegt Van Vemde.

De fysieke trainingen in het programma zijn erop gericht om in korte tijd mentaal en fysiek fit te worden. Deelnemers leren daarnaast hoe ze moeten omgaan met de vaak onzichtbare gevolgen van hersenletsel zoals angst, depressie en vermoeidheid. "Veel mensen zijn bang dat het opnieuw gebeurt", legt Den Hertog uit. "Wij helpen ze om die angst onder controle te krijgen en zo weer de regie te pakken over hun leven."

Waarom was een programma als dit er eigenlijk nog niet? "Ja dat is een goeie vraag", zegt de neuroloog. "We werden er door patiënten op gewezen: 'waarom bestaat er eigenlijk wel hartrevalidatie na een hartinfarct, maar geen hersenrevalidatie na een herseninfarct?' Dat vonden we zelf ook wel bijzonder en daarom zijn we begonnen een totaalprogramma te ontwikkelen."

Het nieuwe hersenrevalidatie programma van Isala en Argo fysio boekt goede resultaten.

Leefstijlverandering

Een belangrijk aspect van het programma is het aanleren van een gezondere levensstijl. Henry Beekman, een van de deelnemers, kreeg zijn eerste herseninfarct in 2005 en een tweede in 2021. "Ik werkte teveel uren, at veel en ongezond en besteedde weinig aandacht aan mijn gezondheid," zegt Henry, die lange dagen maakte als manager van een groot bouwbedrijf. "Dankzij het programma ben ik veel bewuster geworden van mijn leefstijl. Ik eet nu gezonder, beweeg meer, en voel me sterker dan ooit."

Volgens Van Vemde is deze focus op leefstijlveranderingen essentieel om herhaling te voorkomen. "Hoge bloeddruk en cholesterol zijn belangrijke risicofactoren voor een beroerte", legt ze uit. "Het aanpassen van je leefstijl kan het risico op een nieuw infarct aanzienlijk verkleinen." Beekman beaamt dit: "Door gezonder te eten, minder suikers en vetten, voel ik me een stuk fitter en ben ik ook flink afgevallen."

Annie en Berrie van Gelder doen samen mee aan het hersenrevalidatie programma van Isala

Sociale steun

Naast een intensieve persoonlijke begeleiding door de therapeuten van Argo Fysiotherapie, is ook de sociale component van deelname aan het programma voor de patiënten van belang. Voor Berrie van Gelder, die twee keer werd getroffen door een herseninfarct, is de steun van zijn vrouw Annie onmisbaar. Het echtpaar neemt samen deel aan het programma. "Ik doe vooral mee om Berrie te ondersteunen en om zelf fit te blijven," vertelt Annie. "Het is leuk om samen te sporten en ik zie dat het hem echt helpt."

Berrie merkt vooral dat het programma hem fysiek sterker maakt en zijn vertrouwen in zijn lichaam herstelt. "Na mijn infarcten was ik mijn conditie kwijt en moest ik mijn brein als het ware opnieuw trainen. Maar door de begeleiding ben ik steeds sterker geworden, zowel lichamelijk als geestelijk," zegt hij.

Annie ziet de vooruitgang bij haar man met eigen ogen: "Hij kan beter uit zijn woorden komen en lichamelijk gaat het steeds beter. De vooruitgang is duidelijk zichtbaar."

Deelnemers aan het Hersenrevalidatieprogramma doen een coördinatie oefening

Hersenrevalidatie in basispakket?

Het hersenrevalidatieprogramma is nog in de onderzoeksfase, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Deelnemers zoals Beekman en Van Gelder laten zien dat de aanpak werkt en helpt om hun leven weer sneller op te pakken. Van Vemde hoopt daarom dat het programma op termijn wordt opgenomen in de basisverzekering, zodat meer mensen ervan kunnen profiteren. "Het is fantastisch om te zien hoe mensen weer vertrouwen krijgen in hun lichaam en hun leven. Dit programma maakt echt een verschil, en we willen het graag voor iedereen toegankelijk maken," aldus Van Vemde.

Deel artikel: