Serbres Mooij in de straat waar amper 24 uur eerder rellen uitbraken.
Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Serbres zag hoe hooligans voor zijn zaak met elkaar op de vuist gingen: "De hel brak los"

Terrasstoelen, kaarsen, krukken, het vliegt allemaal door de lucht bij rellen tussen hooligans van FC Twente en Fenerbahçe. Nietsvermoedend winkelend publiek zoekt dekking of gaan op de loop. Donderdag 3 oktober 2024 is voor de Enschedese horecaondernemers een dag om snel te vergeten. Ondanks dat er een speciale fanzone is ingericht voor de Turkse fans. "Mensen bonkten op de ramen om binnen te mogen schuilen."

Het leek de gemeente Enschede een ideaal instrument om de confrontatie tussen de Twentse en Turkse relschoppers te voorkomen: een fanzone. Een gebied waar alleen Fenerbahçe-aanhangers welkom zijn. Op het Wilminkplein, in het centrum. De route naar de Oude Markt, waar Twentse supporters zijn, wordt streng bewaakt door de politie.

"Het leek wel een gecoördineerde actie", zegt horecaondernemer Serbres Mooij over de vechtpartijen. Hij heeft twee zaken in de Bolkwerkstraat, een zijstraat van de Oude Markt en tegelijk niet te vermijden als je vanaf daar naar het Wilminkplein wilt. "Precies op het moment dat de politie hier weg was om elders in het centrum een confrontatie te sussen, brak hier de hel los", blikt Mooij terug.

Snel afrekenen

Het is een drukke dag in het Enschedese centrum. Want behalve voetbalsupporters zijn er ook veel Duitsers - die vrij zijn vanwege een feestdag - in de stad. Een potentiële topdag voor de lokale horeca. Bij grand café Farfalla zitten ook twee Fenerbahçe-supporters. Maar op het moment dat zij snel willen afrekenen, gaan alle alarmbellen af bij Serbres. Het personeel haalt de mensen van het terras naar binnen en probeert wat op te ruimen, maar het terras naar binnen halen lukt niet. "Bij het opstapelen van de derde stoel stonden ze hier al in de straat."

Als een grote groep Twentse hooligans door de straat rent, gaan de deuren van het grand café in het slot. Winkelend publiek dat door diezelfde straat loopt, slaat op de vlucht. Op zoek naar dekking. Op de bewakingsbeelden van het restaurant is te zien waarom: een grote in het zwart geklede menigte stormt de straat in. Op zoek naar de confrontatie met Tukkers.

Serbres zag hoe hooligans voor zijn zaak met elkaar op de vuist gingen: "De hel brak los"

Terras door de lucht

"Er bonkten mensen op de ramen omdat ze bij ons wilden schuilen", vertelt de ondernemer. "Die hebben we nog snel even binnengelaten, want buiten brak de hel los." Op beelden is te zien hoe de supporters met elkaar op de vuist gaan. Een groep van acht Turken slaat en trapt een Twente-hooligan in elkaar. "Dat gebeurt allemaal hier voor de deur", benadruk hij.

Ook ziet Serbres hoe een ogenschijnlijk onschuldige oudere man rake klappen moet incasseren. Het is een ontzettende angstige situatie. "Sommige gasten filmden door de ramen naar buiten. Ik heb ze verzocht dat niet te doen. Anders hadden de relschoppers het waarschijnlijk ook op ons voorzien." Zo ver komt het niet. Wel grijpen de vechtersbazen alles wat voor het grijpen ligt. Inclusief het Farfalla-terras. Terrasstoelen, kaarsen, krukken: alles nemen de raddraaiers meer.

Agressieve sfeer

"Vanochtend heb ik al even een ronde gemaakt om mijn vijf verdwenen stoelen terug te vinden. Eentje heb ik gevonden. En die is nog stuk ook", aldus Serbres. De materiële schade bedraagt naar schatting zo'n duizend euro. De schade zit vooral in de misgelopen omzet. Van pak 'm beet half zes tot negen uur zit de zaak dicht. "Dat is precies het moment waar wij het van moeten hebben. En dan draaien we geen omzet, maar de kosten maken we wel. Het is een verloren dag."

Tijdens de wedstrijd is de rust in de binnenstad teruggekeerd. Toch hangt er na de vechtpartijen nog steeds een spanning in de lucht. "Er liepen hier veel mensen in een vechtershouding door de stad", vervolgt de gedupeerde horecaman. "Helemaal strak van de verdovende middelen." Als een van die gasten zich agressief gedraagt in feestcafé Santé, besluit Serbres die deur eerder te sluiten. "Dat kan alleen maar op ellende uitdraaien. Ik wil mijn personeel en gasten niet in zo'n situatie brengen."

Evaluatie

Over een fanzone in de binnenstad is hij duidelijk. "Die moet buiten het centrum komen." Aanstaande maandag wordt de fanzone geëvalueerd door de veiligheidsdriehoek en Vereniging Horeca Stad Enschede. Want over drie weken staat de wedstrijd FC Twenten tegen Lazio Roma op het programma. "Die aanhang heeft een behoorlijk beruchte reputatie, dus er moet wat gebeuren. Want wat gisteren is gebeurd, dat willen we niet nog een keer."

Deel artikel: