Roelof Bleker van de Veiligheidsregio Twente met het noodpakket
Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Na enorme wateroverlast is crisissituatie niet meer ondenkbaar: "Haal een noodpakket in huis"

De enorme wateroverlast in Enschede vorige maand, waardoor tientallen mensen hun huis uit moesten, laat zien hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op extreme situaties. Dat zegt de Veiligheidsregio Twente, die inwoners oproept om een noodpakket in huis te hebben. Door onder meer oorlogsdreiging, misinformatie en mogelijke energiesabotage blijkt een steeds grotere groep inwoners te vrezen voor extreme situaties.

De elektriciteit die uitvalt, enorme regenval, sneeuw tot aan de knieën, cyberaanvallen of de onrust in de wereld vanwege de oorlogen: volgens de Veiligheidsregio Twente is het goed om een noodpakket in huis te hebben.

Onverwachte zaken

"Zo'n noodpakket is bedoeld voor onverwachte zaken", zegt Roelof Bleker, voorzitter van de Veiligheidsregio Twente. Hij is eveneens burgemeester van Enschede en zag hoe inwoners van zijn stad onlangs overrompeld werden door de grote wateroverlast.

Bleker: "We hebben hier een paar weken geleden een enorme hoosbui gehad, waardoor tientallen mensen niet meer goed in hun huis konden verblijven en de elektriciteit het niet deed. Met zo'n noodpakket ben je weerbaarder bij een crisis."

Inhoud noodpakket

In zo'n noodpakket horen onder meer drie liter water per persoon, batterijen, kaarsen, wc-papier en groente in blik. "We schrijven niet voor of het doperwten moeten zijn of worteltjes, dat moet je zelf weten", grapt Bleker. "Maar het gaat om voedsel dat goed blijft, ook als het niet goed gekoeld is."

In de video zie je het hele noodpakket:

Extreme situaties niet meer ondenkbaar in Overijssel: "Haal een noodpakket in huis"

Radio Oost

Ook hoort er een radio in het noodpakket. "Om Radio Oost te ontvangen: de rampenzender voor als echt iets groots aan de hand is", zegt Bleker. "Dat hebben we gehad bij de Vuurwerkramp in Enschede, dat Radio Oost echt een officiële rampenzender was. Toen kon iedereen gewoon televisie kijken en radio luisteren, maar als de elektriciteit uitvalt, dan doet je tv het ook niet meer. Daarom is het ook belangrijk om een radio op batterijen te hebben."

De Veiligheidsregio benadrukt dat een kleine gebeurtenis voor sommige mensen al nijpend kan zijn. "Stroomuitval, bijvoorbeeld. Voor sommige mensen is dat vrij snel acuut. Er zijn mensen met beademingsapparaten thuis. We hebben in Haaksbergen een paar jaar geleden gezien dat er langdurig stroomuitval was. En met de huidige energieontwikkelingen wordt er ook gezegd dat het niet de vraag is of alle elektriciteit een keer uitvalt, maar wanneer."

Stroomuitval is voor sommige mensen al vrij snel acuut

Veiligheidsregio Twente

Geen paniekzaaien

Bleker vindt dat aandacht vragen voor zo'n noodpakket geen paniekzaaierij is. "We hebben in de regio een uitvraag gedaan onder mensen, met welke risico's ze zien. Inmiddels ziet een behoorlijk percentage - in Twente is dat ongeveer twintig procent tot een kwart van de inwoners - een crisissituatie dichterbij komen.

Via het internet, via misinformatie, misschien gaan ze proberen ons energienet te verstoren. Dat wil niet zeggen dat mensen direct denken dat er Russische vliegtuigen over komen vliegen, maar de dreiging voelen sommige mensen wel."

Wie wil weten wat er allemaal in een noodpakket moet zitten, kan daar op deze website meer over lezen.

Deel artikel: