Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Goorse ondernemers onderzoeken hoe stroomnet optimaal kan worden benut

Ondernemersvereniging Goor Collectief kijkt samen met de provincie Overijssel, de gemeente Hof van Twente en netbeheerders Enexis en Coteq naar een oplossing voor het overvolle elektriciteitsnet. Daarvoor trekken de provincie, de gemeente en ondernemers ieder 25.000 euro uit.

Momenteel is het Goorse elektriciteitsnet zo vol dat er geen nieuwe aansluitingen op het stroomnet gerealiseerd kunnen worden. "We kunnen geen grotere energieaansluitingen meer krijgen. Ook nieuwbouw van bedrijven kunnen geen aansluiting meer krijgen omdat het stroomnet op slot zit", zegt Henri Tijhuis, voorzitter van Goor Collectief. "Met deze unieke samenwerking tussen de gemeente, provincie, bedrijven en netbeheerders, gaan we kijken of er toch nieuwe aansluitingen gerealiseerd kunnen worden."

Verbruiksgegevens uitwisselen

Onder de vlag van ‘Goor vol Energie’ slaan ruim dertig bedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van het totale energieverbruik op het Goorse industrieterrein, de handen ineen. Van deze bedrijven willen we de verbruiksgegevens inzien, vertelt Tijhuis. “Met deze gegevens gaan we bekijken wie op welk kwartier van de dag hoeveel energie verbruikt.”

Zo brengen ze het werkelijke verbruik in kaart. Dat wordt vervolgens vergeleken met het gereserveerde verbruik van de netbeheerder. De netbeheerder heeft namelijk voor elk bedrijf een hoeveelheid elektriciteit gereserveerd om te gebruiken. “Wij verwachten dat daar veel verschil in zit. Als dat werkelijke verbruik lager is dan het gereserveerde verbruik, betekent het dat meer bedrijven energie kunnen gebruiken zonder dat daar een fysieke uitbreiding van het netwerk voor nodig is.”

Mocht deze verwachting van de ondernemers niet kloppen en het gereserveerde en werkelijke verbruik gelijk zijn aan elkaar, dan kan een 'intelligente' energiehub oplossing bieden. “Daarmee kan je digitaal energie aan elkaar geven, zonder dat je daar kabels voor hoeft te graven”, besluit Tijhuis.

Deel artikel: