Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Restaurant De Librije in Zwolle opnieuw 'de lekkerste van Nederland'

Innovatief, creatief en ondernemers pur sang. De makers van restaurantgids Lekker500 hebben niets dan lovende woorden over Jonnie en Thérèse Boer, de smaakmakers en eigenaren van De Librije in Zwolle. Ook over het restaurant zelf is de gids lyrisch: "Een welhaast iconisch restaurant dat staat als een huis." Niet verwonderlijk dus dat De Librije voor de derde keer is uitgeroepen tot de 'lekkerste van Nederland'.

In de 46ste editie van de Lekker500 vinden we zeven restaurants uit Overijssel terug in de top honderd. Met zoals al gemeld honkvast op nummer één De Librije in Zwolle. "Waar fine dining en fun dining hand in hand gaan", aldus de recensenten. "Hier wordt al jaren achtereen gastronomie op wereldniveau bedreven."

Die mening is niet alleen de mensen van Lekker500 toegedaan. Ook volgens de fijnproevers achter de Michelinsterren is het Zwolse restaurant, dat drie sterren ontving, de beste van Nederland. Een eer die De Librije deelt met Inter Scaldes uit het Zeelandse Kruiningen.

'Geen frutsels op het bord'

Nieuwe binnenkomer in de top tien is De Groene Lantaarn is Staphorst. Dit restaurant van Jarno Eggen en zijn partner, gastvrouw en sommelier Cindy Borger stond in de vorige editie op de twaalfde plek en is twee posities gestegen dankzij 'kwalitatieve topproducten' en een keuken die 'niet wordt gehinderd door vluchtige trends of niets toevoegende frutsels op het bord.'

Tel daar de opperste gastvrijheid van Eggen en Borger bij en de tiende plek is vanzelfsprekend, aldus de recensenten.

Plek 20 tot en met 88

En Overijssel biedt meer culinair talent. Want er staan nog eens vijf restaurants uit onze provincie in de top honderd. Op plek twintig vinden we De Lindenhof uit Giethoorn, dat vijf posities is gezakt ten opzichte van vorig jaar.

Dan 't Lansink in Hengelo. Dat restaurant is maar liefst 14 plekken gestegen en staat op met een 47ste plek op een eervolle positie halverwege de top honderd van de 'lekkerste' restaurants in Nederland. Kaatje bij de Sluis in Blokzijl staat op plek 80 (vorig jaar 78), Joann uit Enschede klom van de 92ste naar de 88ste plek.

Nieuwe binnenkomer

Daarmee komt er nog geen einde aan het Overijsselse succes. Wie, gebogen over een boterhammetje met kaas of een bakje kwark met muesli, trek krijgt in een echt gastronomische maal kan een tafel reserveren bij De Swarte Ruijter in Holten. Dit restaurant van Erik en Esther de Mönnink komt nieuw binnen in de top honderd en wist de 97ste positie op de ranglijst te bemachtigen.

Deel artikel: