Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Voetbalclub Rood Zwart hunkert naar duidelijkheid over sportcomplex: “Geef ons perspectief”

Het ziet ernaar uit dat het nog minstens een jaar duurt voor voetbalvereniging Rood Zwart uit Delden duidelijkheid krijgt over de toekomst van sportpark de Scheetheuvel. Moet de voetbalvereniging op termijn weg, nu Stichting Twickel de erfpacht heeft opgezegd of kan Rood Zwart toch blijven, omdat woningbouwplannen die Twickel wilde niet haalbaar lijken? Gemeente Hof van Twente en Twickel willen eerst met elkaar in gesprek over de toekomst van het landgoed. Gesprekken die een jaar duren. Rood Zwart voelt zich gegijzeld, want de onzekerheid over de toekomst van het eigen sportpark duurt voort.

Als het vroeger ging over de toekomst van het sportpark van Rood Zwart in Delden, ging het altijd over die naam: de Scheetheuvel. Het bestuur van Rood Zwart vroeg enkele jaren geleden de leden zelfs of een naamsverandering misschien een optie was omdat er nog wel eens lacherig werd gedaan over de naam van het sportpark.

Woningbouwplannen

Tegenwoordig heeft de discussie over de toekomst van de Scheetheuvel een veel serieuzere ondertoon. Vorige maand vroegen leden van de vereniging met een flink rood zwart gekleurd spandoek aandacht voor woningbouwplannen van Stichting Twickel op het sportpark van de voetbalvereniging. Het landgoed wil de erfpacht van het sportcomplex beëindigen zodat op het terrein woningen gebouwd kunnen worden.

Verantwoordelijk wethouder Hannie Rohaan van Hof van Twente verzette zich ferm tegen woningbouw op het sportpark, maar door de opzegging van de erfpacht was het kwaad in feite al geschied. Rood Zwart ziet het liefst dat Stichting Twickel het besluit om de erfpacht op te zeggen zo snel mogelijk terugdraait.

"Er zullen toch geen woningen gebouwd worden", zegt voorzitter Robert Ros van de voetbalvereniging, verwijzend naar wethouder Rohaan die de kans op woningbouw op het sportcomplex nul procent noemde. De raad nam unaniem een motie aan met de titel 'Behoud Rood Zwart op terrein de Scheetheuvel'.

Twickel pact

Eerst willen gemeente Hof van Twente en Stichting Twickel met elkaar in gesprek over een zogenoemd Twickel pact 2.0. Daarin wordt afgesproken hoe het landgoed er over tien of vijftien jaar uit moet zien. Dan gaat het over onderwerpen als landbouwbeleid, klimaat, energietransitie en woningbouw. Zolang deze gesprekken duren wordt de opzegging van het erfpachtrecht voor het sportcomplex van Rood Zwart bevroren.

Een luchtfoto van sportpark de Scheetheuvel

"Maar wat hebben wij daar aan", vraagt voetbalvoorzitter Ros zich af. Niets, wat hem betreft. Over een jaar kan immers besloten worden dat de beëindiging van het erfpachtrecht gehandhaafd blijft. De voorzitter voelt zich in de huidige situatie gegijzeld door Stichting Twickel. "Duurzaamheidsmaatregelen die wij komend jaar op onze accommodatie willen treffen, komen op deze manier in een heel ander daglicht te staan."

Gesprek

Binnenkort gaat Ros namens de voetbalvereniging in gesprek met Stichting Twickel. "Dan mogen we aangeven wat onze grieven zijn, maar die lijken me wel bekend. Ik kan er alleen maar op hopen dat de stichting zich achter de oren krabt, door alle publiciteit en de houding van de gemeenteraad."

Ros wil het perspectief krijgen van stichting Twickel. "We wachten deze afspraak af en zien daar naar uit. Want we begrijpen niet waarom de erfpacht niet meteen verlengd kan worden. Is Twickel blind voor hetgeen in de Deldense samenleving speelt of kan het haar niet schelen? Bepaalt in de hedendaagse democratie de gemeenteraad de ruimtelijke ordening (en dus waar woningbouw, sport en multifunctionele accommodaties gesitueerd moeten worden) of is dat een grootgrondbezitter als Twickel die haar eigen belangen heeft", aldus Ros.

Gevraagd om een reactie op de uitlatingen van voorzitter Robert Ros stelt rentmeester Egbert Jaap Mooijweer van Stichting Twickel dat hij "niet inhoudelijk wil reageren."

Deel artikel: