Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Isa Kahraman uit Rijssen is nummer 16 op de lijst van Omtzigts NSC: "Wie had dat kunnen dromen"

Isa Kahraman uit Rijssen weet als geen ander wat het betekent om geen bestaanszekerheid te hebben. En laat bestaanszekerheid nou een van de pijlers zijn waar de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract, op leunt. Als 8-jarig jongetje vluchtte Kahraman uit Turkije naar Nederland. Nu is hij kandidaat-Kamerlid voor NSC op de zestiende plek op de kandidatenlijst. "Wie had dat kunnen dromen, zei mijn vader gisteren tegen mij."

"Bestaanszekerheid is een thema dat heel dicht bij mij ligt. Als vluchteling heb ik zelf ondervonden hoe het is om dat niet te hebben. Dankzij de Nederlandse samenleving heb ik die zekerheid gevonden. Daar ben ik elke dag dankbaar voor", zegt Kahraman.

Kwaliteit

Of het heeft meegespeeld dat hij uit Overijssel komt? "Er is op kwaliteit geselecteerd", zegt Kahraman daarover. "Ik denk dat dat heeft bepaald dat ik op de lijst heb mogen komen. Dat is ook het enige criterium waarop je moet selecteren. En natuurlijk bekijkt de partij of alle regio's goed vertegenwoordigd zijn."

De kiezer kent nu de namen op de lijst van NSC, maar een programma is er nog steeds niet. Sterker nog, daar moeten de kiezers ook nog een tijdje op wachten. Een week of drie voor de verkiezingen worden de plannen die Omtzigt met zijn partij voor Nederland heeft voor iedereen openbaar. Maar Kahraman weet in meer dan grote lijnen al wel wat er in dat programma staat.

"Eddy van Hijum (schrijver van het verkiezingsprogramma red.) heeft de eerste aanzet van het verkiezingsprogramma met ons gedeeld. Daar gaan we de komende tijd met iedereen aan werken om een volwaardig programma neer te zetten."

Vertrouwen

Dat conceptprogramma gaf Kahraman, die voor het CDA in de gemeenteraad van Rijssen-Holten zat, naar eigen zeggen voldoende vertrouwen om in zee te willen met NSC. "Pieter gaf het dit weekend ook aan: dit is once in a lifetime. Een nieuwe politieke partij waarmee je echt verandering teweeg kan brengen voor de Nederlandse samenleving."

Pieter gaf het dit weekend ook aan: dit is once in a lifetime

Isa Kahraman

Maar hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, daarover laat ook Kahraman niets los. "Laten we eerst goed nadenken over wat we met z'n allen willen en niet dingen roepen voordat we er goed over nagedacht hebben. Dat is ook gewoon het verstandigste. Laten we eerst als kandidaat-Kamerleden nadenken over wat we willen met onze partij en dan naar buiten gaan met een goede boodschap."

De komende weken gaan alle kandidaat-Kamerleden meeschrijven aan het programma geeft de Rijssenaar aan. "Zodat het ook echt een programma is van alle kandidaten."

CDA

Zoals wel meer mensen op de lijst heeft Kahraman een verleden bij het CDA. Twaalf jaar zat hij voor die partij in de gemeenteraad van Rijssen-Holten, onder meer als fractievoorzitter. "Ik heb heel goede jaren gehad bij het CDA. Zes jaar geleden besloot ik om uit de politiek te stappen. Bestaanszekerheid hebben we de afgelopen jaren verwaarloosd en ik dat dat voor mij een belangrijk gegeven is", zegt hij over zijn terugkeer in de politiek.

De keuze voor NSC was geen lastige. "Ook goed bestuur hebben we de afgelopen jaren verwaarloosd. De overheid is weg geraakt van de burgers."

Zetelaantal

Hoeveel zetels NSC op 22 november bij de verkiezingen gaat halen, kan Kahraman niet zeggen. NSC staat er goed voor in de peilingen met 25 zetels. "Pieter wil op de inhoud. De kiezer bepaalt hoeveel zetels dat oplevert in de tweede Kamer. Wat ik zie is dat Pieter er steeds meer lol in krijgt. Ik denk dat hij gezien heeft welke kandidaten zich hebben aangemeld. Hij kon kiezen uit 2500 mensen en komt met een lijst van 44 zeer geschikte kandidaten. Ik denk dat het Pieter een steuntje in de rug heeft gegeven."

Kahraman staat zelf op plek zestien. Dat lijkt genoeg voor een plek in de Kamer. "Ik ga hard duimen voor mezelf en de andere kandidaten. Maar het is een eer. Mijn vader zei gisteren nog tegen mij dat hij gevlucht is om ons een betere toekomst te geven en nu ben ik in Nederland kandidaat-Kamerlid. Wie had dat kunnen dromen?"

Deel artikel: