Dit is een nieuwsbericht van
Oost

'Queen of the Roads' Silke Tulk op jacht naar eeuwige roem als klootschietster in Ierland

"Ik ben hier om iedereen van de baan te vegen". Met niet misverstane woorden maakt klootschietster Silke Tulk uit Albergen duidelijk dat ze maar voor één doel is afgereisd naar Ierland. Om voor de zevende maal de titel 'Queen of the Roads' in de wacht te slepen. Daarvoor moet ze wel al haar Ierse tegenstrevers uit de wedstrijd gooien. Dat zou een prestatie van jewelste zijn van de Twentse. Want de klootschietsport is Big Business in Ierland en de Queen of the Roads is daar de Champions League.

Voor Silke Tulk is Ierland als professional in de klootschietsport het Walhalla. "Weet je, zodra je hier uit het vliegtuig stapt en voet op Ierse bodem zet, dan voelt dat voor mij als thuis. Het is alweer voor de veertiende keer dat ik meedoe en ik ben hier maar voor één ding, gekroond worden tot Queen of the Roads."

De Max Verstappen van het klootschieten heeft Queen of the Roads al zes keer eerder gewonnen. Silke: "Nou ja Max Verstappen....er is een Ierse die de wedstrijd al zeven keer heeft gewonnen, dus die vergelijking valt wel mee. Maar het is wel een uitdaging om op jacht te gaan naar de zevende titel, dan komen we gelijk te staan. "

Eén tegen één en knallen

Druk voelt ze niet, alhoewel er sprake is van pittige concurrentie. "Als titelverdedigster kom je hier naar toe, maar het deelnemersveld is goed bezet. Want de nummers een tot en met vier van de laatste Europese kampioenschappen doen hier ook gewoon mee. De halve finales van zaterdag gaan uitmaken wie er in de finale van zondag staat en dan is het gewoon één tegen één en knallen. Voor het zo ver is, moet ik eerst nog afrekenen met twee Ierse dames en dan gaan we wel kijken wie er in de finale op je wacht."

Voor de leek wil Silke nog wel even uitleggen hoe een wedstrijd klootschieten verloopt: "Je hebt een startlijn en een finishlijn en je moet proberen om daartussen met zo weinig mogelijk schoten de finishlijn te halen. Je gooit de kloot, dus de bal zeg maar, ver vooruit om een zo groot mogelijke afstand te kunnen overbruggen. "

Op van alles wedden

Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Maar, zo zegt Silke, je moet best veel trainingsarbeid verzetten om goede prestaties neer te kunnen zetten bij het klootschieten. In Ierland weten ze daar alles van, want daar is het in tegenstelling tot Nederland een grote sport met veel bekijks. "Ierland is heel 'klootschiet-minded'. Er gaat veel geld in om. Er wordt op van alles gewed. Voor ons staat het sportieve voorop. Dat waarderen de Ieren ook. Ze zijn er ook heel enthousiast over dat wij speciaal uit Twente overkomen voor de Queen of the Roads."

De prestaties van de Albergse klootschietster worden door de Ieren zeker op waarde geschat. Silke daarover: "Ik denk dat mijn kracht vooral mijn finish is. Ik ben in staat om in het laatste schot net zo ver te komen als in mijn eerste. Gewoon niet opgeven. Je kunt halverwege een schot achterliggen, maar je moet doorvechten om in het laatste deel van de wedstrijd iets terug te halen op de tegenstander. Om op het einde dat laatste zetje te geven waarop je hem kunt pakken."

Mentaal aspect

Het mentale gedeelte is dan ook een belangrijk aspect in haar sport. "We hebben straks een straat waar 1500 mensen staan. Die staan dus massaal voor je neus en dan is het de bedoeling dat je die kloot zo hard mogelijk het publiek ingooit en dan ga je er maar vanuit dat die mensen op tijd aan de kant springen. Dan moet je dus niet nadenken of het wel goed komt."

"Dat is wel heel anders dan dat we het klootschieten in Nederland beleven, want daar hebben we - als we geluk hebben -20 tot 30 man publiek. In Ierland speel je voor het tienvoudige. Je moet dus om kunnen gaan met de druk van het publiek. En dat het kan gebeuren dat de kloot tegen iemand aankomt omdat-ie te laat aan de kant springt. Dat zijn zaken die hier meespelen en waar je mee om moet kunnen gaan. "

Charme

"Dat is het gevaar: als jij een goed schot hebt en vervolgens ziet dat de kloot wordt tegengehouden door een supporter. Dan wordt de kloot op die plek neergelegd voor het volgende schot, terwijl je veel verder had kunnen zijn. Elke wedstrijd is het wel een keer raak. Dat is lastig, maar ik vind dat ook de charme van deze wedstrijd. Het kan ook bij de Ieren zelf gebeuren. Iedereen gaat daar goed mee om."

De klootschietwedstrijd Queen of the Roads in Ierland begint morgen en duurt tot en met zondag.

Deel artikel: