Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Tienduizenden keren komt patiënt niet opdagen: ziekenhuizen Overijssel worstelen met no-shows

34.000 keer kwam een patiënt vorig jaar niet opdagen voor een afspraak bij Isala in Zwolle. Bij het Deventer Ziekenhuis was er sprake van vier- tot zesduizend 'no-shows'. Ook andere ziekenhuizen in Overijssel kampen met patiënten die niet komen opdagen of veel te laat afzeggen, al zien ze het niet allemaal als een groot probleem.

Bij Isala komen zelfs voor operaties patiënten soms niet opdagen of zeggen ze te laat af. Vooral bij orthopedie, zoals de operatie voor een nieuwe knie of heup, is dat het geval. "In het ergste geval staat een operatiekamer leeg, waar wel personeel en materiaal voor klaarstaat. Het opnieuw inplannen van de patiënt en het inplannen van een vervangende patiënt kost allemaal extra tijd en geld", zegt de woordvoerder.

Voor polibezoeken registreert Isala hoeveel patiënten zonder afmelden niet komen opdagen, de zogenoemde no-shows. "Vorig jaar waren er 34.000 afspraken die niet doorgingen", zegt een woordvoerder van het Zwolse ziekenhuis. Dat percentage - 1,5 procent van het totale aantal afspraken - neemt niet toe, maar ook niet af.

Andere ziekenhuizen

Bij het Deventer Ziekenhuis ligt het percentage no-shows verhoudingsgewijs hoger: daar kwam twee tot drie procent van de patiënten vorig jaar niet opdagen. Andere patiënten zijn daar de dupe van, vertelt een woordvoerder. "Want iedere afspraak die op het laatste moment niet doorgaat, kan niet meer worden ingevuld door een andere patiënt. Dat is jammer van de tijd en middelen die we op dat moment beschikbaar hebben."

De Twentse ziekenhuizen MST en ZGT kampen ook met patiënten die niet komen opdagen, maar het probleem is er minder groot. "Voor ZGT is de problematiek niet dermate groot dat we daar op dit moment aandacht voor willen vragen", zegt een woordvoerder.

Die no-shows of te late afzeggingen zorgen ook voor andere problemen. "Het betekent ook dat de druk in het najaar toeneemt, omdat de mensen dan geopereerd willen worden. Maar ook het griepseizoen begint dan, waardoor er sowieso meer druk op de zorg komt", zegt de Isala-woordvoerder. "Het is een fenomeen dat eerder veel minder voorkwam."

Wat kost het?

Hoeveel geld het niet komen opdagen de ziekenhuizen in Overijssel kost, zeggen ze desgevraagd niet te weten. "Het maakt uit op welke afspraak iemand niet komt. Ook had er in plaats daarvan iemand anders geholpen kunnen worden, maar dat is lastig uit te drukken in geld", zegt een woordvoerder van ziekenhuis MST in Enschede.

Ziekenhuis Saxenburgh heeft ook te kampen met no-shows. Bij het Hardenbergse ziekenhuis gaat het om zo’n 2,5 procent van de afspraken jaarlijks. “De gaten die door no show in de planning vallen, worden zo efficiënt mogelijk opgevuld door bijvoorbeeld het voorbereiden van volgende afspraken, bekijken uitslagen en foto’s, een belafspraak met een patiënt of verslaglegging”, zegt een woordvoerder.

Deel artikel: