Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Landelijke primeur voor Dauwpop: eerste festival met papieren bekers

Dauwpop doet als eerste Nederlandse muziekfestival plastic glazen volledig in de ban. Het Hellendoornse festival gaat tijdens de 27e editie op 2 en 3 juni van dit jaar drank serveren uit volledig recyclebare papieren bekers.

De drinkbeker die Dauwpop gaat gebruiken is honderd procent plasticvrij, dus óók niet voorzien van een geplastificeerde binnenlaag. De bescherming tegen lekkage komt van een dunne, waterdichte vernislaag van berkenhars. Daardoor kan de beker als oud papier worden verwerkt en volledig worden hergebruikt.

Vorig jaar al getest

“Als organisatie hebben we vorig jaar een kleine pilot gedraaid op ons festival, waarbij de reacties heel positief waren”, vertelt festivaldirecteur Rob Telgenkamp. “Het drinkt lekkerder én het bier blijft langer koel.”

Jan-Jaap Bulder van Dauwpop met de nieuwe bekers

Ook Dauwpop-manager Jan-Jaap Bulder is enthousiast: "Je moet het idee van de koffiebeker met zo'n Schots ruitje echt loslaten. Wij zijn zelf ook bierdrinkers en we hebben écht tijd en aandacht besteed aan een goede beker. Dit drinkt echt beter dan die slappe plastic bekertjes die we gewend zijn."

Europese wetgeving

Met de keuze voor de papieren beker loopt Dauwpop vooruit op nieuwe Europese wetgeving. Vanaf 1 januari 2024 mogen festivals namelijk geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer aanbieden. Waar veel festivals, zoals ook het Bevrijdingsfestival Overijssel, kiezen voor hardplastic statiegeldbekers, is het festival in Hellendoorn het eerste Nederlandse muziekfeest met papieren bekers.

Bulder vertelt: "Het is een grote stap richting een volledig plasticvrij festival en daar willen we natuurlijk graag heen. In Engeland zien we het al meer op festivals, en ook bijvoorbeeld Manchester City gebruikt ze. Wij weten hoe belangrijk een goed biertje is, dus we zijn echt niet over één nacht ijs gegaan. Neem van ons aan: de drinkbeleving uit deze beker is gewoon prima."

Deel artikel: