Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Doorbraak in toeslagenschandaal door Nijverdals stel: rechter stelt Staat aansprakelijk voor schade

De Nijverdalse toeslagenouders Renate Wolbers en Jeroen Wolterink zijn vanmiddag in het gelijk gesteld door de rechtbank in Almelo. De overheid heeft onrechtmatig gehandeld en is aansprakelijk voor de schade die het stel heeft opgelopen. Met deze uitspraak is de deur wagenwijd opengezet voor andere slachtoffers van de toeslagenaffaire, die nu ook via de rechter een schadevergoeding van de overheid kunnen eisen.

Tienduizenden slachtoffers van het toeslagenschandaal strijden al jaren voor gerechtigheid. Maar de afhandeling? Die komt na een eerste compensatie in 2020 maar niet op gang. Daarom spande het Nijverdalse stel Renate Wolbers en haar partner Jeroen Wolterink een zaak tegen de overheid aan. Het is in het veelbesproken toeslagenschandaal de eerste keer dat slachtoffers op deze manier hun recht willen halen.

Rechter stelt Nijverdalse toeslagenouders in het gelijk

En dat is ze vanmiddag gelukt. Want, zo stelt de rechtbank Almelo, de Nederlandse Staat heeft van 2008 tot en met 2015 onrechtmatig gehandeld in de zaak van de Nijverdallers. In tranen hoorden zij hoe de rechtbank de overheid aansprakelijk stelt voor de schade die Wolbers en Wolterink opliepen als gevolg van de toeslagenaffaire.

Deur opengezet

Mensen die de uitspraak bijwoonden, vlogen elkaar direct na de uitspraak in de armen en lieten hun tranen de vrije loop. Aanwezige lotgenoten feliciteerden elkaar. Want deze uitspraak lijkt een doorbraak in de toeslagenaffaire. Met deze zaak en de uitspraak door de rechtbank in Almelo is de deur opengezet voor de andere tienduizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ook zij kunnen nu via de rechter een schadevergoeding van de overheid eisen.

In totaal zijn er zes soortgelijke zaken tegen de Nederlandse Staat aangespannen, in drie van deze zaken staat Spiertz Advocaten de slachtoffers bij. Morgen volgt de uitspraak in Rotterdam, later in Breda en Assen. Deze slachtoffers kregen weliswaar allemaal een eerste compensatie, maar sindsdien zijn er geen verdere besluiten genomen.

Omdat die compensatie in hun ogen niet in verhouding staat met de geleden schade en een afhandeling op zich laat wachten, voelen de slachtoffers zich genoodzaakt om de juridische weg in te slaan.

Omtzigt wil debat

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich samen met SP-Kamerlid Renske Leijten vastbeet in het toeslagenschandaal, noemt de gerechtelijke uitspraak van vanmiddag op Twitter 'een echte doorbraak met potentieel vergaande gevolgen'. Omtzigt wil een debat aanvragen waarin duidelijk moet worden 'waar en wanneer de regering onrechtmatig handelde'. Want, zo stelt hij: "Onrechtmatig heeft gevolgen: schadevergoeding."

Deel artikel: