Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

'Nu al kippenvel, hoe zal het 5 mei klinken?': Rouveen loopt uit voor repetitie Grootste Vrijheidskoor van Nederland

Terwijl Amazing Grace door de volle kerk in Rouveen klinkt, kijkt en luistert de dirigent naar de koorleden. Als het lied voorbij is, geeft hij een paar aanwijzingen en wordt het opnieuw ingezet. Vlekkeloos hoeft het nu nog niet te zijn, dat hoeft pas op 5 mei. Dan moet in Rouveen het Grootste Bevrijdingskoor van Nederland optreden. "Ik verwacht zo'n vier- à vijfduizend mensen die dan samen zingen."

Eigenlijk was de massale samenzang drie jaar geleden al gepland. Toen was het immers 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Maar ja, corona. Dus ging het plan in de koelkast. Maar dit jaar gaat het dan toch gebeuren. Donderdagavond was de eerste repetitie en de opkomst was enorm, tot blijdschap van Arend Harink van de organisatie.

"Hoe geweldig zal het dan klinken op 5 mei, als we nu al een volle kerk hebben? Ik heb kippenvel." De massale samenzang is onderdeel van een groots evenement dat op Bevrijdingsdag in Rouveen wordt gehouden. "Er is beeld, zang, muziek, maar ook ooggetuigenverhalen en militaire voertuigen. Er wordt zelfs een Missing Man Formation met oude vliegtuigen gepland. Het is heel afwisselend en voor jong en oud. Het gaat om herdenken, vieren en doorgeven van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding."

Eerste repetities Grootste Vrijheidskoor van Nederland in Rouveen

Naast Amazing Grace, worden onder meer Land of Hope and Glory en Waar de blanke top der duinen (Mijn Nederland) geoefend. Vanavond kwamen de toekomstige koorleden van het Grootste Bevrijdingskoor van Nederland vanuit Rouveen en de omgeving. Zoals Griselda Knoll, die met een lach rondkijkt. "Ik vind dit fantastisch, met zoveel mensen bij elkaar, met zulke mooie liederen. Wat ik ook mooi vind is dat we met allerlei mensen uit het dorp en de omgeving zijn. Er is enorm mooi gezongen, tot kippenvel aan toe."

Op 13 april is nog een oefenavond georganiseerd, dan in de buitenlucht, waarna op 5 mei de grote uitvoering is.

Deel artikel: