Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Meetkoffer van provincie moet bedrijven helpen elektriciteit te besparen

In tijden van dure energie is het handig om te weten waar je op kunt besparen. En meten is weten. Daarom heeft de provincie meetkoffers aangeschaft die bedrijven mogen lenen om te kijken wat zo'n meetkoffer aan energiebesparing oplevert. Rouveen Kaasspecialiteiten heeft nu zo'n koffer.

Achter de voorgevel van de oude melkfabriek aan de Oude Rijksweg gaat meer schuil dan je op het eerste oog zou verwachten. Rouveen Kaasspecialiteiten maakt bijna 400 verschillende soorten kaas en verscheept die naar 160 landen over de hele wereld. Het bedrijf is allang niet meer de melk coöperatie die in 1905 in Rouveen werd opgericht.

Jaarlijks verbruikt Rouveen Kaas zo'n 15 miljoen Kwh aan elektriciteit. Dat hoge verbruik wordt deels veroorzaakt door een koude-warmte pomp die ervoor gezorgd heeft dat het gasverbruik van het bedrijf al met een kwart omlaag is gegaan. Het bedrijf verduurzaamt al sinds 2011 en wil nu graag weten welke onderdelen in de fabriek het meeste stroom verbruiken.

De fabriek van Rouveen Kaasspecialiteiten

'Vol met sensoren'

Speciaal voor bedrijven zoals Rouveen Kaas heeft de provincie meetkoffers aangeschaft. "Het is feitelijk een meterkast zoals je die thuis ook hebt", zegt Ton van Ewijk van het bedrijf Energy-IO. Ton heeft de meetkoffer helpen ontwikkelen. "Er zitten sensoren in die we modulair kunnen aansluiten. Daardoor kunnen we van apparatuur in de fabriek precies meten wat die verbruikt."

De meterkast van de productielijnen in de kaasfabriek telt tientallen groepenkasten met nog veel meer stoppen. Boven die wand met elektra hangt nu een extra koffer. Rouveen Kaas kan nu 'realtime' zien welk elementen in de fabriek de grote stroomslurpers zijn. En daar kan het bedrijf dan weer nieuwe oplossingen voor bedenken.

Passende maatregelen

"Zonder die meetkoffer wordt het een stuk lastiger om je stroomverbruik te onderzoeken. Het is nu echt een stuk makkelijker geworden voor ons." Directeur Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten verwacht dat de koffer zeker een half jaar zal blijven hangen. "Misschien langer, je wilt het liefste kunnen zien wat er over de duur van een jaar gebeurt. Dan kun je daar de plannen op aanpassen."

"Het is voor iedereen belangrijk om zuiniger met energie om te gaan. Juist bij dit soort bedrijven valt natuurlijk wel de grote winst te behalen", zegt gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie, die vanmorgen een bezoek bracht aan het bedrijf. "In Overijssel willen we graag zorgvuldig omgaan met grondstoffen en met energie. Sommige bedrijven verbruiken heel veel energie en die helpen we met dit soort meetkoffers. Om zicht te krijgen op het energieverbruik en zo ook nuttige passende maatregelen te kunnen treffen. Goed voor het klimaat en goed voor de ondernemer."

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de meetkoffer kunnen zich melden bij de provincie.

Deel artikel: