Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Deze les moet studenten van bel-angst afhelpen: ‘Ze appen liever’

  • RTV Oost, Monique Sleiderink
  • RTV Oost, Monique Sleiderink

Jongeren en mobieltjes: ze zijn onafscheidelijk. Maar wie denkt dat jongeren veel bellen, heeft het mis. Er wordt vooral veel geappt en ge(snap)chat. Een belletje plegen vinden jongeren nogal eens ongemakkelijk. De opleiding Mediaredactie van mbo Landstede in Zwolle geeft studenten daarom bel-les.

Jongeren leren bellen... is dat niet overdreven? Volgens Ivette Halkes, docent Mediaredactie bij mbo Landstede, zeker niet. "Jongeren gebruiken allerlei andere communicatiemiddelen die ze handiger vinden, zoals snapchat en WhatsApp."

"Ze gaan het bellen vaak uit de weg, voelen zich daar wat onzeker en ongemakkelijk bij", zegt de docent. "Dat bellen trainen we daarom ook. Want het levert veel meer informatie op dan enkel appen of chatten. Bovendien wordt de drempel om te bellen door deze bel-les verlaagd en worden de studenten er zelfverzekerder van."

De leerlingen over hun belangst:

Studenten krijgen les in bellen

Nerveus

Roos Flinkert en Joost Schornstädt zijn eerstejaarsstudenten. Ze zijn best nerveus voor hun bel-les, geven ze eerlijk toe. Vooral Roos erkent bel-angst te hebben.

Ze ziet op tegen het belgesprek dat ze moet gaan voeren met een onbekende. Na een korte voorbereiding - "ik moet wel weten met wie ik bel"- pakt ze toch de mobiel en gaat ze bellen. Het was een vlot gesprek, zegt ze na afloop: "Het liep eigenlijk heel goed, veel beter dan ik had gedacht. Ik vond het wel leuk en helemaal niet eng."

Ook Joost gaat zonder al teveel omhaal telefonisch het gesprek aan. Zijn zenuwen is hij al snel de baas. "Ik vond het heel zinvol en heb gemerkt dat ik veel meer informatie ophaal zo. Ik merk ook hoe belangrijk luisteren en doorvragen is. "

Joost krijgt, net als Roos, positieve feedback van degene die hij belde, maar ook een waardevolle tip: "Ik moet het gesprek niet te snel onderbreken, want dan loop ik het risico waardevolle informatie mis te lopen. Gewoon het gesprek wat meer ruimte geven."

Vaker bellen?

Of de studenten nu vaker gaan bellen met hun mobiel? Roos: "Ik denk het wel, ik merk dat ik er nu toch minder onzeker over ben." Ook Joost is het bellen goed bevallen, al blijft hij appen en chatten wat 'sneller en praktischer' vinden.

Denken ze bij mbo Landstede dat het bellen in de toekomst verleden tijd wordt? Roos: "Dat denk ik niet, want ik zie de voordelen van bellen echt wel in." En docent Ivette Halkes? "Nee hoor, bellen blijft gewoon bestaan, naast de andere communicatiemiddelen. Onze bel-les blijft dus belangrijk!"

Deel artikel: