Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Ouderen in IJsselmuiden houden via de tv leeftijdsgenoten in beweging

In IJsselmuiden is een tweede serie gemaakt van 'Blijf in de Benen', een tv programma met bewegingsoefeningen voor ouderen. Inwoners van het dorp hebben eraan meegewerkt. Samen met Daphne Best, buurtsportcoach bij Sportservice Kampen, deden ze de oefeningen voor de camera. Er zijn dertig afleveringen gemaakt. Bij Omroep IJsselmond, de lokale zender voor de gemeente Kampen, zijn alle afleveringen inmiddels te zien.

Net als het NPO programma Nederland in Beging doet Daphne de oefeningen voor en de ouderen om haar heen doen haar na. "Veel ouderen zijn gebonden aan een stoel en daar zijn de oefeningen op afgestemd" zegt Daphne. Ze wijst erop dat Nederland in Beweging het goede voorbeeld geeft om mensen in beweging te krijgen, maar dat het voor een grote groep ouderen vaak een stap te moeilijk is. "Voor ouderen is het minstens zo belangrijk om te bewegen en daarom zijn wij met dit programma begonnen".

Bekijk hoe de ouderen het beleven:

Ouderen in IJsselmuiden in beweging op tv voor leeftijdsgenoten

Voor de camera

Enkele tientallen ouderen waren bij de opnames in IJsselmuiden betrokken. Sommige deelnemers hebben nog getwijfeld of ze wel voor de camera wilden. "Eerst wou ik niet" zegt een mevrouw die gebonden is aan haar rollator. Toch kwam ze tot een andere gedachte. "Laat maar zien aan een ander dat ik een handicap heb, maar nog heel goed mee kan doen."

De rollator heeft een belangrijke rol gespeeld bij de evaluatie van de eerste serie die vorig jaar is gemaakt. "We kregen veel vragen over het gebruik van een rollator bij de oefeningen" zegt Daphne. Bij de eerste serie zat iedereen in een stoel.

Stoelen

Bij de tweede serie is er vooral op gelet dat mensen thuis vaak verschillende stoelen gebruiken. De één met leuningen en de ander juist weer niet. Om te laten zien dat het niet uit maakt in met wat voor stoel je meedoet zijn er bij de tv-opnames verschillende stoelen gebruikt en ook een rollator.

Oefening met de armen

Opnames bij transportbedrijf

De opnames van het beweeg-programma zijn gemaakt bij een transportbedrijf in IJsselmuiden. Daar was een ruimte beschikbaar waar geregeld zakelijke bijeenkomsten worden gehouden. "Die ruimte hebben we aangekleed met spullen van een kringloopwinkel", zegt Daphne. Met financiële steun van de provincie Overijssel kon het project worden betaald.

De eerste serie is gemaakt door Irma Bol en Ina Wigbold. Het vervolg is gemaakt door Goedzorg Fysiotherapie, met als kartrekker fysiotherapeut Suzanne Meijering. Haar onderzoek geriatriefysiotherapie was de aanleiding voor het maken van de serie.

Lokale omroepen in Overijssel mogen het uitzenden. "Meerdere omroepen hebben gezegd belangstelling te hebben", weet Daphne te vertellen. Alle afleveringen van de tweede serie Blijf in de Benen zijn klaar om te worden uitgezonden. RTV IJsselmond is tot nu toe de enige die het programma op de buis breng. Wie deze zender niet op z'n tv heeft kan alle afleveringen bekijken via YouTube.

Deel artikel: