Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Verpleegkundige Jessica schrijft boek over werk op IC in Deventer: "Corona gaf eenzijdig beeld"

Het werk op de intensive care is voor veel mensen een onbekende wereld. Om toch een beeld te geven van wat er gebeurt achter de klapdeuren van de IC, heeft Jessica Kloosterboer er een boek over geschreven: 'De patiënt van kamer 11'. De IC-verpleegkundige van het Deventer Ziekenhuis hoopt daarmee een lans te breken voor het vak. "Door covid is er toch een vrij eenzijdig beeld ontstaan."

De vuurpijlen knallen de lucht, het is nieuwjaarsnacht 2021. Het geknal buiten staat in schril contrast met de situatie van dat moment op de intensive care van het Deventer Ziekenhuis, dat vol ligt met coronapatiënten.

De patiënt op kamer 11 - de titel van het boek - is de enige IC-patiënt die geen corona heeft. "Ik kan natuurlijk niet zeggen wie die patiënt was, maar het gaat over iemand met wie we tijdens de nachtdienst van 2020 op 2021 constant bezig waren", zegt Jessica Kloosterboer, schrijfster van het boek.

Nieuwjaarsnacht 2021

Op hun buik en aan de beademing: de IC-bedden van het ziekenhuis in Deventer liggen die nieuwjaarsnacht vol met coronapatiënten. Die nacht komt daar een reanimatiezetting bij en is Kloosterboer ook verantwoordelijk voor een IC-verpleegkundige in opleiding. "Het was een gevoel dat je het niet meer kunt bijbenen", blikt Kloosterboer terug. "Die nachtdienst heeft zoveel indruk gemaakt."

De IC-verpleegkundige besluit tijdens de coronapandemie haar werk letterlijk van zich af te schrijven en blijft dat ook na de pandemie doen. "Schrijven is altijd al een manier geweest waarin ik mijn hart kan luchten. Ik schrijf het op, dan is het uit m'n hoofd", zegt Kloosterboer.

Ik wil mensen in dit boek laten zien wat er werkelijk achter de klapdeuren gebeurt

Jessica Kloosterboer

38 verhalen

Alle verhalen vormden uiteindelijk de basis voor het boek dat er nu ligt. In 'De patiënt van kamer 11' beschrijft Kloosterboer 38 verhalen van haar werk op de intensive care. "Het zijn verhalen over wat ik tegenkom op de intensive care", zegt ze. "Van patiënten die een delier hebben (in de war zijn, red.) en mensen die komen te overlijden, tot het contact met de familie van een patiënt."

Omdat ze te maken heeft met privacy en het medisch beroepsgeheim, heeft Kloosterboer de verhalen wel enigszins aangepast. "De verhalen gaan écht over patiënten en familie die iets hebben meegemaakt, maar ik heb de details veranderd, bijvoorbeeld het geslacht en de leeftijd. Ook heb ik sommige verhalen samengevoegd, om ze niet herleidbaar te maken. Zo heb ik van patiënt op kamer 1 en 2 één casus gemaakt."

Door covid is er toch een vrij eenzijdig beeld ontstaan

Jessica Kloosterboer

IC-verpleegkundigen stoppen

De vele golven aan coronapatiënten leidden ertoe dat veel IC-verpleegkundigen op den duur afscheid namen van het vak. Kloosterboer hoopt met haar boek het werk juist weer in een positief daglicht te zetten. "Ik wil laten zien dat het werk op de IC niet alleen maar heel zwaar was. Door covid is er toch een vrij eenzijdig beeld ontstaan. Corona was heftig, maar het was tegelijkertijd ook een heel interessant ziektebeeld."

Ze vervolgt: "Ik wil mensen in dit boek laten zien wat er werkelijk achter de klapdeuren gebeurt. Daarmee hoop ik ook nieuwe IC-verpleegkundigen aan te spreken en mensen te enthousiasmeren voor dit vak."

Het boek 'De patiënt van kamer 11' is vanaf nu te bestellen via de website van het Deventer Ziekenhuis en wordt dan op 12 december per post opgestuurd.

Deel artikel: