Kampenaren componeren en schrijven liederen over struikelsteentjes
Kamper tekstdichters, singer-songwriters en componisten hebben liederen geschreven om de verhalen achter de Kamper struikelstenen te vertellen. Zo willen ze gezamenlijk de herinnering levend houden aan plaatsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht.
Een groep van meer dan 25 personen uit de lokale wereld van kunst, cultuur en media doet mee. Zij maakten demo's van 26 liedjes en composities, voor elke struikelsteen één.
Idee opgedaan door zoektocht
Het idee voor Struikelstenen in Muziek ontsprong bij Marco Hulsebos. Vlak voor de uitbraak van de coronapandemie, in een gesprek met Herman Broers. Dat gesprek vond plaats naar aanleiding van het leggen van de struikelsteen voor Jo Leo Snoep. Broers had voor de kleinzonen van Snoep het verzetsverhaal van Snoep achterhaald.
“Dat is een verhaal om niet te vergeten,” zegt Hulsebos. “Hoe mooi is het om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten in muziek? Muziek beklijft immers beter dan het geschreven woord. Het raakt een diepere emotie.
Joodse man in IJssel gegooid
Beroepsmuzikant Geert Leurink is een van de Kampenaren die zich heeft aangesloten bij het initiatief. "Onze buurman, nu halverwege de 90, zag als kind hoe de Joodse Abraham van Ploeg destijds werd gefusilleerd en in de IJssel werd gegooid. Dat verhaal raakte mij, vooral omdat het voor de optiek van mijn ouders is gebeurd", vertelt Leurink, wiens liedje de titel 'plaats delict' draagt.
Geld inzamelen
De Kamper cultuurmakers willen hun liederen binnenkort professioneel laten opnemen. Niet alleen om er een CD van te maken maar ook om ze online te streamen. Zo kunnen bewoners en bezoekers van de stad bij de struikelstenen de liederen beluisteren en zo de emotie voelen bij wat zich destijds op die plek afspeelde. Om dit mogelijk te maken is de Stichting Struikelstenen in Muziek opgericht. Om dit project te bekostigen is er een crowdfunding in het leven geroepen.
Duistere dag
“We ontvangen veel hartverwarmende reacties op ons initiatief, de eerste gulle bijdragen stromen al binnen. Dat is hoopvol”, zegt Marco Hulsebos namens de Stichting. “We rekenen op de hulp van meer dan enkel de Kamper samenleving om dit muzikale monument voor de vrijheid te mogen maken. De stenen liggen namelijk door heel Europa. Er is een bedrag van 17.500 euro nodig. Als dat bedrag binnen is, starten de opnames vanaf 17 november. Die datum herinnert aan die ene duistere dag in 1942, precies tachtig jaar geleden, de dag dat tientallen Joden na een razzia uit Kampen werden gedeporteerd.”