Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Boeren én Omtzigt niet blij met troonrede: "We gaan de uitvoeringsproblemen zien"

Hoewel de koning bekendmaakte dat er een prijsplafond voor energie en gas komt, is Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt daar niet gerust op. "Mijn ervaring is dat je wetten niet in 48 uur kunt maken, dan heb je niet overal aan gedacht." Ook de boerenorganisaties LTO en Agractie zijn teleurgesteld over de inhoud van de troonrede, omdat zij van alle beloftes over een toekomstperspectief niets terug hoorden.

Enschedeër Omtzigt is kritisch op de maatregelen die het kabinet neemt in de huidige energiecrisis. Door de torenhoge gas- en elektraprijzen kunnen veel Nederlandse huishoudens het hoofd niet langer boven water houden, maar het kabinet had volgens Omtzigt veel eerder kunnen ingrijpen. "Bijna alle oppositiepartijen hebben vóór het zomerreces voorstellen gedaan. Maar het lijkt erop dat ze in een paar dagen een wet hebben gemaakt waar ze acht of tien weken de tijd voor hadden moeten nemen."

Uitvoeringsproblemen

Volgens het Kamerlid geldt in dit geval het spreekwoord: haastige spoed is zelden goed. "Er wordt heel veel geld uitgetrokken, maar hoe dat uitpakt is totaal nog niet helder. Nu gaan we de uitvoeringsproblemen zien. Dat kan ik je uittekenen."

Ook de boerenorganisaties LTO en Agractie waren teleurgesteld door de boodschap die de koning verkondigde. "De koning vertelde dezelfde boodschap die we al maanden horen", zegt voorman Bart Kemp van Agractie.

"Er zijn heel veel bezorgde burgers", zegt Omtzigt:

'Klap op klap'

Ondanks "alle beloftes" over toekomstperspectief voor boeren is nog steeds "compleet onduidelijk" wat de economische, sociale en culturele impact wordt van de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld water, klimaat en stikstof, reageert LTO Nederland op de troonrede.

Daar bovenop komen de torenhoge gas- en energieprijzen. "Er heerst veel boosheid en onmacht onder de Nederlandse boeren en tuinders. Klap op klap krijgen ze te verwerken en het wenkend toekomstperspectief weet het kabinet nog altijd niet te geven. Het oplossen van deze vertrouwenscrisis tussen politiek en platteland vergt alle aandacht van het kabinet," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Er heerst veel boosheid en onmacht onder de Nederlandse boeren en tuinder

LTO Nederland

Onvrede

Ook langs de route van de glazen koets maakten burgers vandaag hun onvrede kenbaar met gejoel en omgekeerde Nederlandse vlaggen. Kamerlid Daniel Koerhuis uit Raalte begrijpt waar dat vandaan komt. "Daar ging de troonrede ook min of meer over (energiearmoede, red.) En ik heb begrepen dat er nu wat aan wordt gedaan."

De Raalter VVD'er heeft infrastructuur in zijn portefeuille en stipt aan wat er aan de gevaarlijke wegen in Overijssel wordt gedaan. "We hebben de N36 op de kaart gezet en daardoor voor elkaar gekregen dat er 115 miljoen aan rijksgelden beschikbaar komt voor die weg. En als het aan de VVD ligt moet de N35 helemaal twee keer tweebaans worden."

Mkb

De provincie Overijssel vraagt het Rijk om meer duidelijkheid, ruimte en middelen om met grote opgaven als energie, stikstof en wonen. Wel zegt gedeputeerde Eddy van Hijum energiemaatregelen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) te missen. "Positief is dat er aandacht is voor het mkb voor hulp bij financiering van verduurzaming. We hopen wel dat op korte termijn duidelijk wordt hoe deze regeling landt bij de betreffende bedrijven. Dat is nog volstrekt onduidelijk."

De provincie is wel blij dat er eindelijk compensatieregelingen voor huishoudens in het leven zijn geroepen om de energierekening te kunnen betalen.

Deel artikel: