Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Zwolse rechtbank stelt ruim twintig verdachten internationale drugshandel op vrije voeten

De rechtbank in Zwolle heeft alle verdachten uit een onderzoek naar grootschalige internationale drugshandel in voorlopige vrijheid gesteld. In totaal zijn er 21 verdachten. De laatste acht die nog in voorarrest zaten - de veronderstelde hoofdrolspelers - kunnen in vrijheid het strafproces afwachten.

Volgens de rechtbank is onvoldoende duidelijk wanneer dat eindproces gaat plaatsvinden. Nog niet alle onderzoeken zijn afgerond. Zo moeten er nog dossiers uit tal van andere landen komen. En omdat een voorarrest geen voorschot mag zijn op een eventuele straf, zijn de verdachten op vrije voeten gesteld.

Duizenden kilo's drugs

Volgens het OM vormden de 21 verdachten een criminele organisatie, die vele duizenden kilo's drugs naar het buitenland hebben getransporteerd. Ze zouden er vele miljoenen mee hebben verdiend. De werkwijze werd ontdekt, toen bij een Zwols transportbedrijf een lading drugs werd gevonden in een lading meubels. Tientallen kilo's cocaïne, xtc en speed waren verstopt in zogenoemde hockers, een soort voetenbankjes. Dezelfde werkwijze werd ook gezien bij een transportbedrijf in Oldenzaal.

Katvangers

Via bedrijven die op naam waren gezet van 'katvangers' werden transportorders gegeven. Vervolgens reisden de verdachten volgens justitie de transporteur achterna, om daarna in land van bestemming de lading zelf weer uit te pakken. Die reisbewegingen zijn vastgelegd op camera, bijvoorbeeld in Denemarken. Reisdoelen waren onder meer Zweden, Ierland en Spanje. Geld dat ermee werd verdiend, werd volgens de opsporingsdiensten witgewassen met dezelfde bedrijven van de 'katvangers'.

Pimpelmees

De meeste verdachten werden eind vorig jaar opgepakt door het politieteam met codenaam 'Pimpelmees'. Naast drugs, werden ook wapens, kogelwerende vesten, grote geldbedragen, telmachines en telefoons in beslag genomen. Op die telefoons werden veel whatsappgesprekken gevonden die te maken hadden met drugshandel. De verdachten gaan volgens de recherche schuil achter aliassen als Tijger, Lynx, Poema en The Man.

Justitie heeft aangekondigd miljoenen euro’s van de veronderstelde bendeleden terug te willen vorderen. Die bedragen overstijgen soms het miljoen euro per verdachte.

Deel artikel: