iStock / Getty Images Plus
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Nieuw fenomeen bereikt Overijssel: Tyre Extinguishers laat banden leeglopen in strijd tegen terreinwagens

Sta je daar, met een lege autoband en een pamflet achter je ruitenwisser. "Je benzineslurper doodt!" Een nieuw fenomeen heeft onze provincie bereikt: het leeg laten lopen van banden van SUV's en 4x4, de zogenoemde terreinwagens. In onder meer Zwolle en Hengelo hebben actievoerders de afgelopen dagen van verschillende wagens bewust banden leeg laten lopen. De daders? De Tyre Extinguishers.

Naar eigen zeggen hebben leden van de internationale milieugroep afgelopen nacht in Hengelo van veertien SUV's banden leeg laten lopen. De meeste auto's stonden in de buurt Vossenbelt. De daders hebben flyers achtergelaten, met uitleg waarom ze de actie hebben uitgevoerd. Afgelopen weekend zijn in Zwolle van meerdere grote wagens ook de banden leeggelopen en werden dezelfde flyers achtergelaten.

Tyre Extinguishers
Pamflet achter ruitenwisser

Wie of wat zijn de Tyre Extinguishers? Het gaat om een internationale groep, zonder echte leider. Iedereen kan zich aansluiten en meedoen. Het doelwit van de acties zijn dus SUV's en 4x4's, de zogenoemde terreinwagens. Het doel is om het onmogelijk te maken dit soort auto's te bezitten in stedelijke gebieden.

Klimaatramp en levensgevaarlijk

De grote wagens zijn een ramp voor het klimaat, aldus de groep. Ze zijn vervuilender dan de meeste andere voertuigen en slurpen brandstof. "Een deel van onze klimaatwinst wordt dus tenietgedaan door de toegenomen populariteit van deze rijdende milieu-delicten." Daarnaast zijn ze een gevaar voor andere weggebruikers en zijn ze in stedelijke gebieden totaal onnodig, is te lezen op de website van de groep. "Omdat regeringen en politici er niet in zijn geslaagd ons tegen dit gevaar te beschermen, moeten we onszelf beschermen."

Sinds maart worden in steeds meer landen acties uitgevoerd door de Tyre Extinguishers. Als een olievlek lijkt het initiatief zich uit te breiden en nu is dus ook in Overijssel de SUV-eigenaar niet meer veilig. En dat is precies wat de actiegroep wil. Naar eigen zeggen zijn internationaal inmiddels meer dan achtduizend voertuigen (tijdelijk) onschadelijk gemaakt. De politie kon in eerdere gevallen niet veel zeggen: omdat er niets vernield was, is amper aangifte gedaan. Of de genoemde aantallen dus kloppen met de werkelijkheid is onduidelijk.

Deel artikel: