ANP / Hollandse Hoogte / Vincent Jannink
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Inwonersaantal van Zwolle groeit de komende jaren met ruim 11 procent

Tussen 2021 en 2035 groeit het inwonersaantal van Zwolle met 11,7 procent. Dat denken onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zwolle wordt de komende jaren daarmee grootst groeiende gemeente van onze provincie.

In Zwolle woonden vorig jaar zo'n 130.000 mensen. Een groei van 11,7 procent betekent dat er in 2035 meer dan 145.000 mensen in de stad zouden wonen.

Die 11,7 procent is een schatting. Volgens het CBS is de minimale stijging 7,9 procent en de maximale groei 15,6 procent. In dat geval groeit het inwonersaantal zelfs naar 150.000.

Groeit of krimpt de gemeente waarin jij woont? Bekijk het in de tabel:

De grote vraag is waar die nieuwe Zwollenaren moeten gaan wonen. In maart van dit jaar kwamen projectontwikkelaars met het plan om 10.000 woningen te maken in weilanden rondom Zwolle en Enschede.

Mastenbroekerpolder

Ook andere - iets minder voor de hand liggende oplossingen - zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Zo concludeerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vorig jaar nog dat er ten noorden van Zwolle zelfs plek is voor 35.000 nieuwe woningen, bijvoorbeeld in de Mastenbroekerpolder. Het EIB dacht aan kleine wijken in een beperkt deel van de weilanden, van onder meer de Mastenbroekerpolder.

ANP
De Mastenbroekerpolder in Zwolle met de nieuwbouwwijk Stadshagen aan de horizon

Overijsselaars zien het zelfs zitten om een nieuwe stad in de provincie te stichten, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. Ruim 30 procent is voorstander van dorp of stad erbij. Toch liet Monique van Haaf toen al weten geen plannen te hebben voor een nieuwe Overijsselse woonplaats.

Waar Zwolle dus de grootst groeiende stad is, is Kampen ook een opvallende stijger. Die gemeente zou volgens de cijfers met 9,2 procent groeien. Daarmee staat Kampen op plek 2 qua grootst groeiende gemeente.

Ook Deventer (8,6 procent) en Enschede (6,9 groeien flink) de komende jaren.

Hof van Twente

Waar voor 16 gemeenten in onze provincie een groei is te voorzien, lijkt het erop dat er negen krimpgemeenten zijn. Hof van Twente is de grootste daler met een krimp van 4,9 procent.

Ook voor Haakbergen (-4,6 procent) en Dinkelland (-4,4 procent) is een grote krimp voorzien.

Deel artikel: