Allereerste Twentse Waterweek moet mensen bewuster maken: "Drinkwater is niet vanzelfsprekend"
Kurkdroge akkers, drinkwaterbedrijf Vitens dat voor het eerst aanvragen van bedrijven weigert en een zomer in het vooruitzicht waarin mensen hun zwembadjes weer volgooien. Schoon drinkwater wordt in Twente schaarser en daar spelen we zelf een (negatieve) rol in. Daarom wordt voor het eerst de Twentse Waterweek gehouden. Het doel? Het waterbewustzijn onder inwoners, bestuurders en ondernemers vergroten. “We kunnen niet zonder water."
Twente kent een bijzondere waterbalans. De droogteproblemen zijn hier door de hoge zandgronden groter dan in andere regio's. Nu er opnieuw warme dagen aankomen, zijn de gevolgen van klimaatverandering in deze regio goed te merken. "Dat heeft niet alleen gevolgen voor de grondwaterstanden en drinkwatervoorziening, maar ook boerenbedrijven, industrie en natuurgebieden lijden onder droogte", vertelt Hans van Agteren. Hij is voorzitter van het Twents waternet, een samenwerkingsnetwerk tussen de veertien Twentse gemeenten en waterschap Vechtstromen.
'Kunnen het niet alleen'
"We moeten met heel veel partijen participeren op klimaatadaptie. Dat kunnen de gemeenten en het waterschap niet alleen. We hebben al een paar jaar heel sterke droogte en extreme regenbuien. De bewustwording is dus al steeds groter en groter geworden. Maar het gaat ook om maatregelen. Wat kunnen we zelf doen?"
Volgens Van Agteren begint dat al bij de alom bekende regenton en het 'onttegelen' van de tuin. Maar ook korter douchen helpt uiteraard mee en de regenpijp doorzagen, zodat het water in je tuin kan lopen en niet direct het riool instroomt. "Dat klinkt een beetje raar, maar het kan heel veel effect hebben."
Open dagen en rondleidingen
Tijdens de waterweek van 11 tot en met 19 juni worden door heel Twente op allerlei locaties activiteiten georganiseerd rondom het thema water. Geïnteresseerden kunnen bijvoorbeeld een rondleiding door het productiebedrijf van Vitens in Wierden krijgen en er wordt een open dag georganiseerd bij de rioolwaterzuivering in Almelo.
Een bezoek aan het hoofdrioolgemaal in Borne is ook een van de opties:
In Nederland gebruiken we 120 liter water persoon per dag. "Dat is een enorme hoeveelheid", aldus Van Agteren. Volgens hem is het belangrijk dat inwoners het proces erachter beter leren kennen. Op basisscholen worden er vanuit het waterschap Vechtstromen al 'waterlessen' aan leerlingen uit groep 7 en 8. "We willen kinderen bewust laten worden van wat er bijvoorbeeld bij zo'n zuiveringsinstallatie gebeurt."
En dat geldt ook voor volwassenen. Daarom mogen zij tijdens deze Twentse Waterweek een kijkje in de keuken nemen. "We vinden het zo vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt, maar voordat dat gebeurt gaat er eerst nog heel wat aan vooraf. We kunnen niet zonder water. Door klimaatverandering hebben we misschien meer regen, maar ook meer droogte. Met alle gevolgen van dien."
Eerder maakten we al een uitlegvideo over het drinkwatertekort in Overijssel: