RTV Oost
Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Boeren houden koeien uit protest maandag binnen na uitspraken rechtbank

Boeren houden hun koeien op 30 mei in de stal om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Recent kwam de Rechtbank Overijssel tot het besluit dat koeien niet meer zomaar in de wei mogen zonder extra vergunning. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL is dit praktisch en juridisch onhaalbaar.

“Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn", zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, op de website van de land- en tuinbouworganisatie. "Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur."

“Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt", vervolgt Van der Tak. "Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht voor de koe in de wei komt.”

We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen.

Jaap Lodders, voorzitter Team Agro NL

Jaap Lodders, voorzitter van Team Agro NL: "We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit? Op 30 mei laten we daarom zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is door de koeien binnen te houden."

De afgelopen rechtszaken hebben ervoor gezorgd dat er veel onzekerheid is in de sector. Op 30 mei houden melkveehouders hun koeien binnen om aandacht te vragen voor de situatie.

Deel artikel: