Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Hornbach in Enschede open: "Goed voor consument, kleine ramp voor middenstand"

Na vijftien jaar aan plannen, rechtszaken en andere procedures, heeft Hornbach vanaf vandaag een vestiging in Enschede. Na Zwolle is het de tweede locatie in Overijssel waar de bouwgigant neerstrijkt. Goed voor de consument, zegt retaildeskundige Paul Moers. "Maar voor de middenstand is dit een kleine ramp."

Om klokslag zeven uur vanochtend 'ramde' burgemeester Roelof Bleker van Enschede de geïmproviseerde muur van kartonnen stenen voor de ingang van de Hornbach open, waarmee de bouwgigant officieel werd geopend.

15 jaar

Al in 2007 waren er plannen van Hornbach om in Enschede neer te strijken. Met name concurrenten als Praxis, Gamma en andere speciaalzaken kwamen in het geweer tegen de komst van de prijsvechter. Vijftien jaar later staat de bouwgigant er dan toch, met 17.000 vierkante meter aan winkeloppervlak.

"We zien eigenlijk overal waar we ons willen vestigen, dat er eerst wat bezwaren zijn", zegt vestigingsmanager Jeroen Christenhusz van Hornbach. Want ook in Almelo wil de bouwgigant maar al te graag een vestiging openen, maar ook daar is er jarenlang juridisch getouwtrek. De Raad van State moet zich nu eerst over de bouwplannen buigen, voordat er überhaupt een schop de Almelose grond in kan.

De nieuwe Hornbach in Enschede

'Consument profiteert'

Het goede nieuws is dat vooral de consument profiteert van de prijsvechter, zegt retaildeskundige Paul Moers. "Het betekent namelijk dat er extra concurrentie is. Dat betekent dat er meer keuze is en dat de prijzen in het gebied relatief laag zullen blijven."

Maar de lokale ondernemers en andere bouwgiganten in de regio zijn minder blij, ziet Moers. "Voor de middenstand is hier weinig lol te beleven. Zo'n grote partij trekt toch klanten bij je weg. Natuurlijk heeft de middenstand vaste, trouwe klanten, maar de klanten die af en toe binnenlopen, die zullen heel makkelijk naar een andere partij toestappen."

Meerdere bouwgiganten

Twente heeft met de Bauhaus in Hengelo al een grote bouwgigant in de regio. Toch denkt Hornbach-manager Christenhusz dat er genoeg markt is voor meerdere bouwmarkten. "Wij wensen onze noabers veel succes toe, maar we geloven dat onze klanten ons ook goed weten te vinden. We zitten op een prachtige locatie langs de A35 en we geloven in onze kracht."

Burgemeester Bleker, die de nieuwe Hornbach-zaak opende, wijst ook het aantal banen dat de nieuwe Hornbach oplevert. "Het is een heel grote vestiging, dus het is ook belangrijk voor de werkgelegenheid in Enschede."

Volgens Christenhusz zijn er bij de nieuwe Hornbach honderdvijftig mensen in dienst. "En ook extern hebben we nog honderdvijftig medewerkers aan het werk, die ons helpen met bijvoorbeeld de schoonmaak."

Deel artikel: