Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Herstel Zalkerbos uitgesteld; juridische strijd over levering 'foute bomenpartij' woekert voort

De gemeente Kampen en groen aannemer Noest uit Stegeren, zijn verwikkeld in een uitermate moeilijk juridische gevecht over het herstel van het Zalkerbos. Het bijzondere hardhout ooibos langs de oever van de IJssel, waar vijf jaar geleden een groot aantal verkeerde bomen zijn geplant. Het gaat om 1700 Siberische iepen, die de gemeente niet besteld heeft en die ook niet thuis horen in het achthonderd jaar oude monumentale bos. Kampen stelt de leverancier aansprakelijk en wil dat het bedrijf de bomen weg haalt.

Een dure en lastige klus waarvoor de aannemer zich niet één op één verantwoordelijk acht. Reden voor juridisch gesteggel, moeizame gesprekken en uitstel van herstelwerkzaamheden.

Oplossing vinden

De gemeente Kampen laat weten, dat de inzet er nog steeds op gericht is om samen met de aannemer een oplossing te vinden. Maar vast staat al wel dat het herstel van de foute aanplant niet meer voor het komende broedseizoen uitgevoerd kan worden. In afwachting van een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden, zijn de werkzaamheden uitgesteld tot na 1 november.

De gemeente, en de provincie Overijssel, staan erop dat de firma Noest de Siberische iepen weg haalt uit het Zalkerbos. Omdat de bomen op den duur het bos gaan overwoekeren. De gemeente heeft destijds andere iepen besteld en dus is Noest volgens de gemeente verantwoordelijk en financieel aansprakelijk voor de foute levering. Maar de aannemer is het daar niet volledig mee eens en heeft een advocaat in de arm genomen om de claim aan te vechten.

Wie gaat betalen?

Bart Opdam -mede-eigenaar van firma Noest- zegt daarover: "We moeten het eerst eens worden wie waar verantwoordelijk voor is. We zijn in gesprek en hebben als bedrijf toegezegd dat we meewerken aan de oplossing die de gemeente Kampen en de provincie Overijssel kiezen." Maar de hamvraag daarbij is volgens hem wel wat er precies moet gebeuren en wie de kosten gaat betalen. Want het maakt volgens het groenbedrijf in financieel opzicht heel veel uit welke oplossing gekozen wordt.

Dat er foute bomen zijn geleverd staat vast, maar Opdam is ook van mening dat zijn bedrijf financieel niet hoeft op te draaien voor een fout die pas vijf jaar na dato door de gemeente ontdekt en aangekaart is. "Als wij de melding over het planten van de verkeerde bomen destijds binnen een jaar gekregen hadden, dan hadden we de boompjes nog handmatig kunnen verwijderen. In dat geval praat je over een vrij eenvoudige en niet zo'n heel erg dure ingreep. Nu de gemeente pas na vijf jaar aan de bel trekt, moet het sowieso machinaal gebeuren en dat is veel duurder."

Herstelschade

Bovendien moet het herstel, het rooien van de bomen, gebeuren in een gebied dat slecht toegankelijk is voor grote machines. Dat kan mogelijk extra schade op leveren aan de rest van het bos. Want het rooien met zware machines is niet goed voor de ondergrond. "We willen niet aansprakelijk zijn voor eventuele vervolgschade die dergelijke werkzaamheden veroorzaken", zegt Opdam. Het zijn zaken waarover zijn advocaat op dit moment in discussie is met de juridisch expert van de gemeente Kampen.

Daarbij wordt ook gekeken naar het kostenplaatje om de gerooide bomen straks af te voeren naar de stort. Opdam: "Als we de bomen met wortel en al moeten verwijderen en afvoeren praat je over een aanzienlijke kostenpost. Dan kunnen we zomaar uitkomen bij een bedrag dat ergens tussen de 50.000 en 100.000 euro ligt."

Oplossing

Opdam vertelt dat hij in de gesprekken met de gemeente een aantal scenario's naar voren brengt om de Siberische iepen weg te halen. Dat varieert van het rooien van de bomen, waarbij ze als afvalhout in het bos blijven liggen, tot aan het machinaal verwijderen en afvoeren naar de stort. Aan de plannen hangen verschillende prijskaartjes. Zolang niet duidelijk wie wat gaat betalen, zal het herstel van het bos nog wel een tijdje op zich laten wachten.

Deel artikel: