Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Opnieuw arrestatie van kopstuk Zwolse onderwereld

  • RTV Oost/Wouter de Wilde
  • RTV Oost

De politie heeft onlangs opnieuw een hoofdrolspeler in de Zwolse onderwereldoorlog opgepakt, Ali Z. Vandaag heeft de rechtbank besloten hem de komende drie maanden vast te zetten voor verder onderzoek. Hij wordt verdacht van grootschalige drugshandel.

Ali Z. is de broer van Emin Z. Die werd vorige maand in de Zwolse wijk Wipstrik aangehouden en vastgezet. De rechtbank zou zich vandaag ook buigen over Emin's voorarrest, maar de zaak werd ingetrokken door justitie. Hij komt op vrije voeten, maar wordt door het OM nog steeds gezien als drugsverdachte.

Zwijgrecht

Broer Ali werd begin vorige week aangehouden in zijn auto, zegt zijn raadsvrouwe Mariska Pekkeriet. De aanhouding bleef vooralsnog buiten de publiciteit. Pekkeriet kan verder niet veel over de situatie van haar cliënt zeggen, omdat die zich op zijn zwijgrecht beroept.

Start onderwereldvete

Zowel Ali als broer Emin werden in 2016 's nachts beschoten in hun rijdende auto, toen ze op de terugweg waren van Deventer naar Zwolle. Voor die schietpartij zitten twee Afghaanse broers vast en een vermeende bestuurder.

De schietpartij wordt gezien als startpunt van een grimmige onderwereldoorlog die Zwolle de afgelopen tijd heeft geteisterd. Volgens justitie zijn er twee strijdende partijen, die de macht op de drugsmarkt willen. Het heeft geleid tot verschillende schietpartijen in de wijken Stadshagen en Holtenbroek. Veel van de vermoedelijke betrokkenen zitten vast.

Deel artikel: