Meer hotels openen de deuren voor daklozen: "Hier slapen is net een droom"
Vanwege de kou openen steeds meer Amsterdamse hotels de deuren voor daklozen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland worden er sinds de eerste coronagolf steeds meer daklozen opgevangen in hotels en neemt dit aantal vanwege de winterse kou alleen maar verder toe. "Niemand zou met dit weer buiten moeten slapen."
Hotel Kimpton de Witt verwelkomde afgelopen zaterdag de eerste zeven daklozen. "Dit is natuurlijk geen weer om buiten te slapen," vertelt manager Jos van Hunen. "Sinds afgelopen zaterdag hebben we de deur opengesteld voor dakloze Amsterdammers en kunnen ze hier genieten van een kamer en drie maaltijden per dag. Ze kunnen in ieder geval deze week nog blijven, en daarna kijken we of het nog langer nodig is vanwege de kou."
Volgens De Regenboog Groep zijn er op dit moment genoeg opvangplaatsen voor daklozen. "Normaal hebben we ongeveer 300 reguliere opvangplekken. Vanwege de kou en corona zijn daar nu 600 plekken bijgekomen. Daarnaast is de nachtopvang nu ook overdag open voor iedereen. En zo'n initiatief als dit is natuurlijk een cadeautje. Hier kunnen daklozen even echt tot rust komen," vertelt Jola Gosen van de Regenboog Groep.
Hotels
Koninklijke Horeca Nederland ziet dat er steeds meer daklozen worden opgevangen in hotels. "Sinds het begin van corona zijn we volop bezig met het opvangen van dak- en thuislozen," vertelt een woordvoerder. "We zien met deze winterkou nu een toename in deelnemende hotels. Het is lastig om te zeggen hoeveel hotels precies meedoen."
Szillard uit Hongarije raakte in de eerste coronagolf zijn baan kwijt. Daardoor kon hij zijn huur niet meer betalen en kwam hij op straat te staan. "Ik ben heel blij dat ik hier even kan slapen. Anders was ik naar de nachtopvang geweest, maar hier kan ik echt even alleen zijn en tot rust komen."
Het is alsof ik droom. Het is geweldig om hier te slapen
Amsterdam is niet de enige stad in de provincie waar daklozen worden opgevangen in hotels. In Alkmaar zijn twee opvangcentra gelokaliseerd. Regelmatig komt het voor dat de nachtopvang vol zit en een dakloze noodgedwongen toch buiten moet overnachten. Sinds september vorig jaar biedt het Amrâth hotel daarom onderdak aan zo'n vijf tot zeven daklozen per nacht. "Dat aantal wisselt, maar zodra er geen plek is, zijn deze mensen hier welkom", vertelt receptioniste Arlene.
In het hotel zijn de medewerkers blij dat ze weer wat te doen hebben. "Zo heb je toch nog wat gasten in je hotel. Er wordt goed voor hen gezorgd met een droge slaapplek en elke ochtend een ontbijtpakket."