Tata Steel krijgt boete van 100.000 euro vanwege overtreden milieuregels
Tata Steel krijgt een boete van 100.000 euro vanwege het uitstoten van 'rauwe kooks'. Dat heeft de Omgevingsdienst besloten na een melding van stichting Frisse Wind. Bestuurslid Jaap Venniker is blij, maar blijft bezorgd: "Tata pompt nog steeds kankerverwekkende stoffen de omgeving in."
Negen maanden geleden zagen Jaap Venniker en zijn collega's van stichting Frisse Wind zwarte rook uit de hoge toren van Tata Steel komen. Ze maakten er melding van bij de Omgevingsdienst. Deze week werd duidelijk er 'ongare kooks' werd uitgestoten, waarbij giftige stoffen vrijkomen. Daarmee overtreedt het staalbedrijf de opgelegde milieuregels.
In kooksfabriek 2, het meest vervuilende fabrieksdeel van Tata Steel, worden kolen op hoge temperatuur gestookt om het gas uit de steenkool te verwijderen. Wat overblijft, heet kooks en dient als brandstof voor de hoogovens. Maar als de kolen niet voldoende verhit worden, komen er giftige stoffen vrij, ook wel ongare of rauwe kooks genoemd.
Voor Venniker is het besluit een overwinning met een dubbel gevoel. "Het betekent ook dat Tata Steel nog steeds kankerverwekkende stoffen de omgeving inpompt. Het lukt ze gewoon niet om zich aan de regels te houden."
De afgelopen jaren deed stichting Frisse Wind tientallen meldingen van overtredingen. Dat kwam Tata Steel duur te staan: de laatste boete is de zevende in de derde reeks dwangsommen. Dat zit zo: als Tata de regels overtreedt, kan de omgevingsdienst een dwangsom opleggen als waarschuwing. Gebeurt het weer, dan wordt een boete van 100.000 euro opgelegd. Als de last onder dwangsom volloopt, kan de omgevingsdienst een nieuwe dwangsom openen of de vergunning intrekken. Tata Steel zit inmiddels in de derde dwangsom, en ook deze is bijna vol.
'Nul ongare kooks onmogelijk'
Tata Steel laat weten dat de nieuwe regels rondom de uitstoot van kooks onuitvoerbaar zijn en heeft bezwaar gemaakt tegen de boete. Hoewel zij ‘de ambitie delen met de omgevingsdienst om ongare kooks zo veel als mogelijk te vermijden', is het volgens de staalgigant onmogelijk om helemaal geen rauwe kooks uit te stoten. "Helemaal terugbrengen naar nul is niet mogelijk. Wij kennen ook geen enkele andere staalfabriek waar er nul ongare kooks ontstaan", laat de woordvoerder weten.
Eind vorig jaar concludeerde het RIVM dat inwoners in de buurt van Tata Steel gemiddeld tweeënhalve maand korter leven dan de rest van Nederland. IJmonders hebben een verhoogde kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein, en ongeveer 80 procent van de bewoners van Wijk aan Zee ervaart overlast van geur, stof en geluid.
Personeelstekorten
Venniker hoopt dat de Omgevingsdienst na deze reeks dwangsommen overgaat op handhaving. "Ze kunnen ervoor kiezen om een nieuwe reeks dwangsommen te starten, maar na zoveel meldingen mag je toch verwachten dat de Omgevingsdienst ingrijpt en de vergunning van de kooksfabriek intrekt."
Uit onderzoek van NH en de NOS bleek eerder deze week dat de Omgevingsdiensten kampen met een groot personeelstekort. Door het gebrek aan specialistisch personeel worden er minder milieucontroles uitgevoerd dan nodig is. De woordvoerder van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die verantwoordelijk is voor de controle op Tata Steel, gaf aan deze problematiek niet te herkennen.
Groen Staal
Of de vergunning voor de kooksfabriek van Tata daadwerkelijk ingetrokken wordt is moeilijk te zeggen. Op dit moment onderhandelt de minister van Economische Zaken met Tata Steel over de toekomst van het bedrijf. Tata Steel wil met behulp van overheidssteun vergroenen en duurzaam staal produceren. Eerder werd duidelijk dat de Tweede Kamer bereid is om miljarden te besteden aan de omslag naar groen staal.