Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

The Beatles gingen in 1964 naar Sydney, Hongkong en... Blokker: hoe ontstond dit wonder?

Het is komende maand precies 60 jaar geleden dat The Beatles in een West-Fries dorp belandden om twee unieke optredens te geven in de plaatselijke veilinghal. NH staat hier uitgebreid bij stil en maakte de documentaire 'The Beatles & het wonder van Blokker'. Hoe kon dit 'Wonder van Blokker' ontstaan, en wat was de rol van organisator Ben Essing?

The Beatles tijdens het optreden in Blokker

"Het wonder van Blokker is eigenlijk het wonder van de muziek", zegt Gert Elzinga. Hij is onderdeel van de fanclub The Beatles in Blokker en één van de initiatiefnemers voor het monument dat sinds 1999 in Blokker-dorp staat. Het verhaal over The Beatles in Blokker heeft hem altijd gefascineerd, ook al was hij zelf te jong om er 1964 zelf bij te zijn. Hij werkte dan ook graag mee aan de NH-documentaire 'The Beatles & het wonder van Blokker', die vrijdag bij NH wordt uitgezonden.

Want bijzonder was het. En is het, nog altijd. Bijvoorbeeld als je kijkt naar het verloop van de eerste wereldtournee van de band, als de Beatlemania op zijn hoogtepunt is. Wereldsteden als Kopenhagen, Sydney, Melbourne en Hongkong worden in 1964 aangedaan. "En daar staat een Blokker dan tussen. Dat vind ik echt wonderlijk", zegt Elzinga.

'Gemeenten voorzichtig met vergunning'

Het verhaal over The Beatles in Blokker begint bij Dick van Gelder, impresario van beroep. Hij regelt met The Beatles-manager Brian Epstein dat de band naar Nederland komt en betaalt alvast de helft van het bedrag, zo'n 39 duizend gulden.

De zoektocht naar een geschikte locatie in Nederland kan beginnen, maar is geen eenvoudige. Veel steden zien de komst van The Beatles niet zitten. "In heel Europa was algemeen bekend dat optredens van bijvoorbeeld The Rolling Stones en The Pretty Things uit de hand liepen, dus veel gemeentes waren voorzichtig om een vergunning af te geven", zegt Jan van Doorn. Hij werkte na 1964 voor Ben Essing, die er wél in slaagde de vergunning rond te krijgen.

Bekijk de trailer van de NH-docu 'The Beatles & het wonder van Blokker', die komende vrijdag vanaf 17.10 uur wordt uitgezonden bij NH.

Trailer 'The Beatles & het wonder van Blokker'

De vader van rechtenstudent Essing is burgemeester van Blokker en hij heeft zijn zoon al sinds 1956 optredens zien organiseren in de plaatselijke veilinghal Op Hoop van Zegen, waarvan Essing de voorzitter is. Grote artiesten als Benny Goodman, Louis Armstrong en Cliff Richard weten al voor 1964 de weg naar Blokker te vinden.

De veilinghal zag er dan misschien heel anders uit dan bijvoorbeeld het Concertgebouw, maar het was toch heel professioneel opgezet

Gert Elzinga - Fanclub The Beatles in Blokker

Juist die ervaring speelt een belangrijke rol, meent Elzinga. "Alles wees erop dat The Beatles naar Blokker moesten komen. Men had de ervaring en kon het heel goed organiseren. De veilinghal zag er dan misschien heel anders uit dan bijvoorbeeld het Concertgebouw, maar het was toch heel professioneel opgezet."

Namens Essing gaat Piet Mens - later collega van Van Doorn - naar Engeland, om bij manager Epstein de contracten te regelen en de andere helft van het bedrag te betalen. En zo komt de immer populaire band niet naar Leeuwarden, Apeldoorn of Den Haag, maar naar Blokker. "Essing was de enige die zei: 'Kom maar op met The Beatles'", zegt Elzinga. "De andere steden durfden het niet aan, Blokker wel."

De invloed van zijn vader moet daarbij niet worden onderschat, zegt Van Doorn. "Want hij was de burgemeester van Blokker. Alle papieren werden gestempeld en The Beatles konden naar Nederland komen."

Deel artikel: