Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Amstelveense katholieken geroerd door komst heilige Bernadette naar Urbanuskerk

De Sint Urbanuskerk in het Amstelveense Bovenkerk kreeg vandaag bezoek van de heilige Bernadette Soubirous uit het Franse Lourdes. Overblijfselen van het meisje aan wie Maria achttien keer verscheen staan al de hele dag op het altaar. Dat trekt veel katholieken naar de kerk, omdat ze even dicht bij Bernadette willen zijn.

Relikwieën van de heilige Bernadette staan een dag lang in de Amstelveense Urbanuskerk

"Dat wij als parochie een van de uitverkorenen zijn om deze relikwieën te ontvangen is een hele grote eer", vertelt pastoor-deken van de Urbanuskerk Eugène Jongerden trots. De kerk heeft een dagvullend programma gemaakt waarbij hij de hele dag aanwezig is. Er zal vooral veel gebeden worden en vanavond is er een lichtprocessie.

Bedevaart

Volgens de legende was Bernadette een veertienjarig ongeletterd meisje van eenvoudige afkomst. Toch zou Maria in 1885 aan haar zijn verschenen. Door die gebeurtenis werd Lourdes een bekend internationaal bedevaartsoord, waar jaarlijks miljoenen katholieken naartoe trekken.

Op aanwijzing van Maria zou Bernadette er een bron hebben geopend, met water dat de zieken zou kunnen genezen. Daarom drinken bezoekers vaak water uit de bron of baden erin. Een steen uit de grot en water uit de heilige bron is met Bernadette meegereisd naar Amstelveen.

Het raakt me dat ik hier kan en mag zijn

bezoekster Urbanuskerk

"De relieken maken een rondreis, zodat mensen die er niet naartoe kunnen Bernadette en Lourdes toch kunnen voelen", legt Jongerden uit. Een bezoeker is daar heel blij mee. "Het raakt me dat ik hier mag en kan zijn", vertelt ze geëmotioneerd.

De van oorsprong Bovenkerkse wilde binnenkort een wandeltocht met haar man gaan maken. De reis zou beginnen met een bezoek aan de bedevaartplaats, maar een ski-ongeluk gooide roet in het eten. Door een gebroken voet zit ze tijdelijk in een rolstoel. "Hoe mooi is het dan dat ik Lourdes hier kan ontmoeten", vertelt de vrouw.

Tekst gaat verder onder afbeelding van bedevaartplaats Lourdes.

Veel publiek bij Maria-beeld in Lourdes

Een bezoeker op leeftijd vreest de reis nooit meer te kunnen maken. "Ik wilde erheen, maar het wordt te lastig en vermoeiend." Ook zij is blij dat Lourdes nu naar haar toe is gekomen.

Sommigen hopen stiekem dat ze tijdens of na hun bezoek een wonder mee mogen maken. "Ik kom net uit het ziekenhuis en hoop toch dat dit me nog meer helpt", vertelt iemand.

Een wonder?

Twee bezoekers die in Lourdes zijn geweest zijn ervan overtuigd dat hen daar écht een wonder is overkomen. "Tijdens een processie kreeg ik heel erg kramp in mijn knie. Toen vroeg ik Maria om me te helpen, want ik kon niet verder lopen. Op dat moment heeft ze me genezen", vertelt een van hen. Een ander bezocht de heilige bron tijdens haar zwangerschap. "Voor ik erheen ging lag mijn dochter volgens de artsen verkeerd en toen ik terugkwam is alles goed gegaan."

Jongerden probeert de verwachtingen een klein beetje bij te stellen: "Mensen zullen niet meteen letterlijk lichamelijk genezen, maar wel geestelijk. Dit is een plek van hoop waar je samen kracht vindt in het gebedsleven en persoonlijke leven."

Na de Urbanuskerk gaan de relikwieën van Bernadette voor drie dagen naar Heiloo.

Deel artikel: