Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Van de vermiste Cheryl uit IJmuiden ontbreekt na 37 jaar nog ieder spoor

Al 37 jaar weet Nellie Morriën (70) niet waar haar dochter Cheryl is. In augustus 1986 verdween het toen 7-jarige IJmuidense meisje spoorloos. Volgens justitie vermoord door een inmiddels overleden kindermoordenaar. Een conclusie waar de familie grote twijfels bij heeft. Deze week brengt de Peter R. de Vries Foundation de coldcase opnieuw onder de aandacht.

Een schoolfoto van Cheryl Morriën

Volgens partner Frank Wilmering (71) denkt Nellie Morriën (70) nog elke dag aan haar dochter. "Overal in huis staan foto’s van een lief en schattig 7-jarig meisje."

Wilmering voert namens de familie Morriën deze week het woord. De familie vindt het goed dat de vermissingszaak opnieuw in de media komt en hoopt na 37 jaar eindelijk op antwoorden. Tegelijkertijd rakelt het ook een hoop verdriet op. Na tientallen jaren van onzekerheid zijn er nog altijd veel onbeantwoorde vragen. Een nachtmerrie die maar voortduurt: tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk waar Cheryl is, en wat er mogelijk met haar gebeurd is.

Nooit meer thuis gekomen

Die nachtmerrie begint 37 jaar geleden in IJmuiden. Het gezin woont op de achtste etage in een flat aan de Schiplaan. Vader Hans, moeder Nellie en hun kinderen Rachel en Cheryl komen in augustus van dat jaar terug van een vakantie in Italië. Een dag later, op 5 augustus, vertrekt Cheryl van huis om te spelen met een vriendinnetje in de buurt.

Tegen etenstijd raken de ouders van Cheryl ongerust. Hun dochter is nog steeds niet thuis en dat is niks voor het doorgaans zo verstandige meisje. Diezelfde avond blijkt dat ze nooit bij haar vriendinnetje is aangekomen en wordt Cheryl officieel bij de politie als vermist opgegeven.

Jaren vol onzekerheid volgen. In 2002 sluit de politie het onderzoek naar de vermiste Cheryl af. De politie concludeert dat kindermoordenaar Michel Stockx het toen 7-jarige meisje om het leven moet hebben gebracht. Stockx, eerder veroordeeld voor drie kindermoorden, was op de dag van Cheryls vermissing op proefverlof uit de tbs-kliniek en heeft later twee bekentenissen afgelegd. Een lezing waar de familie Morriën grote vraagtekens bij heeft.

Zolang je geen steen in de vijver gooit, komt er nooit wat naar je toe

Frank Wilmering (71)

Een van de redenen hiervoor is dat Stockx verschillende locaties heeft genoemd waar hij Cheryls lichaam zou hebben achtergelaten. Op beide locaties is Cheryl nooit gevonden. Ook tips, die later nog bij de politie binnen kwamen, zorgden er niet voor dat de zaak heropend werd. Voor de familie is de zaak nog niet gesloten en blijft het een vermissing.

De speciaal voor Cheryl gemaakte rokjes liggen al 37 jaar lang onder het opdekmatras van moeder Nellie

Nieuw onderzoek

De man van Nellie Morriën overleed in 2000, nu woont Nellie samen met Frank. De twee ontmoetten elkaar tijdens Thai-Chi lessen en vonden steun bij elkaar. Na zijn pensioen startte Frank vanaf 2017 tot 2020 een nieuw onderzoek naar de vermissing.

Volgens Frank zit het, sinds 2002 gesloten, vermissingsdossier bij de politie vol redenatiefouten. Veel conclusies komen niet overeen met de door Frank gecreëerde tijdlijn. Zelf zegt hij daarover: "Als ik als leek al door bepaalde punten heen kan prikken, dan klopt er toch iets niet?".

Hij is blij dat er door de Peter R. de Vries Foundation weer aandacht is voor de zaak. "Ik vind dat Nellie recht heeft op duidelijkheid. En dat is: een goed onderbouwd verhaal."

Voor zolang dat nodig is zal Frank aan de boom blijven schudden. Of zoals hij dat zelf omschrijft: "Zolang je geen steen in de vijver gooit, komt er nooit wat naar je toe." Hij doet het allemaal voor zijn Nellie, die op de bewuste zomerse dag in augustus 1986 haar dochter Cheryl voor het laatst zag. Sindsdien slaapt ze met twee genaaide rokjes onder haar opdekmatras. De rokjes zijn speciaal voor Cheryl gemaakt.

Deel artikel: