Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Honderd euro boete voor hardlopers die regenplas mijden: "Wilden geen natte voeten"

In het bos even van het pad afdwalen om een grote regenplas te vermijden? Dat kun je beter laten. Wie betrapt wordt, riskeert namelijk een fikse boete. Het overkwam hardlopers Jeroen en Kees afgelopen weekend, toen ze een stukje ruiterpad namen om droge voeten te houden. De boete: 100 euro.

De hele dag regende het pijpenstelen, maar ondanks de hevige neerslag besloten hardlopers Kees de Groot en Jeroen van der Voort toch hun wekelijkse hardloopronde door het Noord-Hollands Duinreservaat bij Castricum te maken. Een duur rondje, want droge voeten kostten hen zo'n 100 euro.

Kees en Jeroen sneden af om deze plas te vermijden

De hardlopers liepen op de verharde weg. "Een andere route dan normaal, want onze gebruikelijke weg was al niet meer begaanbaar", vertelt Kees.

Maar, ook de verharde weg bleek niet opgewassen tegen de overvloedige regenval van afgelopen weekend. "Op een gegeven moment staan we voor een meer van water, dus snijden we een stukje af om vervolgens onze route op de verharde weg te hervatten."

Onvoorziene omstandigheden

Net nadat de mannen de hoek om zijn gegaan, zien ze twee boswachters staan. "Ik haal mijn duinkaart nog uit mijn broekzak", vervolgt Kees.

Maar dat bleek niet de reden te zijn dat de hardlopers werden aangesproken. "'Jullie krijgen een boete voor het lopen op het ruiterpad', zei een van hen."

Kees reageerde verontwaardigd. Ik zei nog: "Doe niet zo flauw. Dit zijn onvoorziene omstandigheden." Maar de boswachter hield voet bij stuk en vertelde dat de twee aan de kant hadden moeten lopen. Als Kees hem vraagt of hij kan laten zien hoe hij dat had moeten doen, antwoordde de boswachter dat hij één boete voor beiden zou geven, in plaats van ieder een eigen.

Doe niet zo flauw. Dit zijn onvoorziene omstandigheden

Kees de Groot

Weg vervolgen

Kees vindt het kinderachtig. "Het gaat me niet om het geld. Het gaat om de situatie. Waarschijnlijk stonden ze op het hoekje om te kijken of er geen mountainbikers langskwamen, daar klagen ruiters al langere tijd over. Terecht, maar wij zijn geen mountainbikers, we willen gewoon geen natte voeten. In dit geval was er niemand in het bos en naast teruglopen was er geen andere optie."

De heren wordt nog gevraagd of ze een afschrift willen en mogen vervolgens hun route over het ruiterpad vervolgen. Kees snapt er niks van. "We worden bekeurd voor het lopen op het ruiterpad en vervolgens mogen we doorlopen? Laat ons dan teruglopen."

Boete terecht

Toch hebben de boswachters goed gehandeld, laat PWN weten. "De toegangsregel is: blijf op de paden. Ook met regenval blijft die gewoon bestaan. De hardlopers hadden terug moeten lopen en van tevoren- via de site van PWN - kunnen checkenwelke paden gangbaar zijn en welke niet."

De toegangsregel is: blijf op de paden. Ook met regenval blijft die gewoon bestaan

PWN

Kinderachtig

Kees blijft het naar eigen zeggen diep triest vinden. "Dan loop je daar bijvoorbeeld met kinderen en zeggen ze: loop maar terug. Hoe moet je weten dat je online kunt zien dat er plassen liggen? Ik wist er niet van."

Kees hoopt onder de boete uit te komen. "Ik heb hem nog niet ontvangen hoor, maar ga ook even kijken of er bij het pad een bord met een hoefijzer staat. Anders hadden we het niet eens kúnnen weten."

Ondanks alles is hij niet van plan bij de volgende regenbui binnen te blijven. "Ik loop iedere zondagmorgen door het duin en dat blijf ik doen."

Deel artikel: