Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Nieuwe Zaanbrug krijgt dit weekend écht vorm, brugkleppen en ballast geplaatst

De nieuwe Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer krijgt dit weekend een gezicht. De drie 'vallen', de beweegbare delen van de brug, worden geplaatst samen met de balans, het tegenwicht. Projectleider Gerrit Jansen heeft er zin in: "Het zijn echt grote werkzaamheden, de brug wordt heel zichtbaar dit weekend."

Nieuwe Zaanbrug krijgt dit weekend écht vorm

De tijdelijke brug voldoet weliswaar, maar opent en sluit vrij langzaam. Inwoners van Wormerveer en Wormer kijken dus met z'n allen uit naar de opening van de nieuwe brug. Volgens Gerrit is het weer nog de meest onvoorspelbare factor: als het flink gaat sneeuwen in december moet de beoogde openstelling van begin januari verschoven worden.

De brugdelen liggen op dit moment nog in Leeuwarden en worden over het water vervoerd, via het IJ en daarna de Zaan. Met een kraan vanaf een ponton worden de vallen aan de brug gehesen. Daardoor moet al de scheepvaart dit weekend omvaren via Purmerend.

Tekst loopt door onder de foto.

De tijdelijke (onder) en de nieuwe (boven) Zaanbrug op 17 oktober

Unieke werkzaamheden

Projectleider Gerrit kijkt uit naar het langverwachte plaatsen van de brugdelen: "Het is echt een hoogtepunt om zo'n weekend te halen. Dan wordt zichtbaar waar je in mijn geval drie en een half jaar aan hebt gewerkt, en voor sommige van mijn collega's nog langer."

Hij vervolgt: "Het meest spannende is: er zal toch niet iets over het hoofd zijn gezien? Het zijn best unieke werkzaamheden. Maar deze bedrijven doen dit veel vaker, het loopt volgens schema. Inhoudelijk is er geen enkele reden om daar ongerust over te zijn."

Vrijdag wordt er vanaf 18.00 uur gewerkt en zaterdag gaat het werk door. Als alles meezit moet het grootste brugdeel voor 14.00 uur zijn geplaatst.

Deel artikel: