Van opruiing verdachte klimaatactivist Lucas over arrestatie: "In de boeien afgevoerd"
De Castricumse Lucas Winnips (47) is gisterochtend in Castricum opgepakt voor het willen organiseren van een wegblokkade op de A12. Inmiddels is de klimaatactivist van Extinction Rebellion weer vrij, maar hij wordt aangeklaagd voor onder meer opruiing. Ook heeft hij twee gebiedsverboden gekregen. "Al die klimaatactivisten worden monddood gemaakt", reageert zijn advocaat Willem Jebbink.
Lucas Winnips werd gisterochtend rond half negen vlakbij zijn huis in Castricum opgepakt door de politie Den Haag. Volgens Winnips werd hij midden op straat, ten overstaan van zijn buren, aangehouden. Hij heeft dan net zijn jongste zoon naar school gebracht.
"Ik zat op de bakfiets toen ik door een andere fietser werd klemgereden. Daarachter stond een auto klaar. Ik werd in de boeien met de auto afgevoerd naar Den Haag", vertelt Winnips vandaag tegen NH Nieuws.
Na een urenlang verhoor wordt hij 's avonds weer vrijgelaten. Reden van zijn aanhouding is dat hij via Twitter een oproep deed om 28 januari mee te doen aan een wegblokkade op de Utrechtse baan. Doel van het protest is een stop op overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen. "Jaarlijks wordt er 17,5 miljard euro uitgegeven om fossiel brandstofgebruik te stimuleren. Voor klimaatverbetering is dat maar 6 tot 7 miljard. Er gaat dus veel meer geld naar de oorzaak van de problemen dan naar de oplossingen."
Opruiing en vernieling
Winnips wordt nu vervolgd voor opruiing en daarnaast voor vernieling tijdens een eerder protest. "Ik heb toen samen met anderen een tekst op een tunnel gespoten met afwasbare krijtspray."
Tijdens die demonstratie vorig jaar november blokkeerde Extinction Rebellion ook de Utrechtse baan. Toen ontstonden er bijna-botsingen tussen auto's en overstekende demonstranten. Dat is ook te zien op beelden die het OM deelde na de aanhouding.
Tekst gaat verder onder het socialmediabericht.
"Veiligheid heeft bij ons altijd de hoogste prioriteit", reageert Winnips. "We houden natuurlijk rekening met auto's, zodat ze er gewoon langs kunnen rijden. Tegen onze demonstranten zeggen we: pas in godsnaam op met oversteken."
Voor die gevaarlijke situatie houdt de actievoerder ook Rijkswaterstaat en politie verantwoordelijk. "De demonstratie werd ruim van tevoren aangegeven. Politie en Rijkswaterstaat wisten er dus van, maar sloten een tijdlang die weg niet af. Het is een taak van de politie dat we veilig gebruik kunnen maken van onze grondrechten. Hoe overlastgevend of vervelend we soms ook kunnen zijn."
Gebiedsverbod
Naast de vervolging heeft Winnips ook twee gebiedsverboden gekregen. "De eerste gaat om het deel van de A12 tussen de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat is direct ingegaan." Het andere gebiedsverbod geldt voor een groter gebied in Den Haag. "Daar kan ik nog tegenin gaan en dat ga ik doen ook", aldus Winnips.
NH Nieuws stelde meerdere vragen over de aanhouding en de vermeende manier waarop dat ging. Ook wilden we weten waarom de klimaatactivist voor een verhoor niet eerst op het bureau is uitgenodigd. De politie in Den Haag doet daarover geen enkele uitspraak. "Vanwege de privacy van de betrokkenen kunnen wij inhoudelijk niet op de zaak ingaan."
'Belangrijk recht, niet absoluut'
Ook het Openbaar Ministerie (OM) laat weinig los over de zaak. "Vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht zijn belangrijke rechten, die ver reiken en ook door het OM verdedigd worden, maar zijn niet absoluut."
Het blokkeren van een snelweg of het oproepen daartoe is volgens het OM verboden. "Er bestaat een grens wanneer het bijvoorbeeld een gevaar voor verkeer oplevert. Maar de zaak zal aan de rechter worden voorgelegd om daarover uitspraak te doen."
Tekst gaat verder.
De advocaat van Winnips vindt dat klimaatactivisten harder worden aangepakt dan boeren, die ook geregeld wegen blokkeren. "Waar blijft datzelfde enthousiasme om al die mensen uit de agrarische sector op te sporen", vraagt hij zich hardop af.
Meer arrestaties
Volgens advocaat Willem Jebbink zullen nog meer arrestaties volgen. "Het onderzoek loopt nog en de officier van Justitie heeft aangekondigd dat meer betrokkenen zullen worden aangehouden. Het is ontoelaatbaar klimaatactivisten op deze manier te criminaliseren."
Tegen boeren durft de politie volgens hem niet zo hard op te treden. "Er wordt met twee maten gemeten, terwijl daar duidelijk de angel zit van een groot ecologisch probleem. En mensen die zich daar zorgen om maken en zich hard maken voor het klimaat, worden gecriminaliseerd, de cel ingegooid omdat het politiek niet van pas komt. Dat kost namelijk stemmen."