Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Verdeeldheid in Volendam over schrappen Zwarte Piet

De reacties in Volendam over het definitief schrappen van Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintocht in het dorp zijn niet mals. Veel Volendammers vinden het onbegrijpelijk en diep triest. Johan Bond, voorzitter van één van de twee Sinterklaascomités, laat aan NH Nieuws weten de afgelopen weken bedreigd te zijn door mensen die tegen Zwarte Piet zijn. "Daarom heeft het comité besloten om af te zien van zwarte pieten tijdens de intocht."

Vanwege meerdere bedreigingen aan het adres van de vrijwilligers durven Bond en zijn vrijwilligers nog niet op camera te reageren, omdat het bericht er vandaag uit is dat ze geen Zwarte Pieten meer zullen hebben bij de intocht.

Op Facebook regent het boze reacties over het besluit van de twee Sinterklaascomités. Van 'stelletjes lafaards' tot aan 'geweld en intimidatie wordt dus beloond.' Verslaggever Suzette Nesselaar ging de straat op in Volendam om de meningen te peilen.

Tekst gaat door onder de video.

Verdeeldheid in Volendam over schrappen Zwarte Piet

Volgende week gaat Bond samen met het Sinterklaascomité in gesprek met de gemeente en burgemeester Lieke Sievers, om te kijken hoe de organisatie nu 'verder moet', na de reacties op de verandering.

Maar er zullen geen aanpassingen komen aan het evenement, stelt Bond. "Wij gaan voor een kinderfeest, punt uit. Wij hebben een andere keuze gemaakt en dat is dat we gaan voor roetveegpieten, geen discussie. We kiezen voor een oplossing voor de kinderen zodat die kleine kinderen allemaal een leuke intocht hebben, zonder rellen."

Deel artikel: