Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Apotheker Omid is het plezier kwijt door medicijnentekort: "Nauwelijks meer bezig met zorg verlenen"

Plezier in werk kwijt door medicijnentekort

Omid Mehrani is al veertien jaar apotheker. Hij bezit tien apotheken in Amsterdam, maar door het enorme medicijnentekort is hij het plezier in zijn werk soms even kwijt. Omid is meer bezig met patiënten teleurstellen dan met zorg verlenen. "Ik heb me wel eens afgevraagd waarom ik het nog doe."

Uit onderzoek van apothekersorganisatie KNMP blijkt dat 40 procent van de apothekers wekelijks te maken krijgt met verbale of fysieke agressie. Ook Omid en zijn personeel hebben regelmatig te maken met agressie of onbegrip als ze nee moeten verkopen aan een patiënt. "Mensen begrijpen het niet en daardoor ontstaat er veel wrijving. Daardoor komt er ook veel druk op mijn medewerkers en op ons."

Omid heeft nog nooit meegemaakt dat het tekort aan medicijnen zo groot is. "Dit slaat nergens meer op. Soms gaat het om simpele medicijnen, maar het gaat ook om medicijnen die mensen echt heel erg hard nodig hebben. Er zijn ook geen alternatieven soms, dat maakt het heel moeilijk."

Antidepressiva

Zo kan Maartje Oliemans niet aan het medicijn komen dat ze heel hard nodig heeft. Zij heeft dagelijks medicatie nodig en was net begonnen met het afbouwen van het antidepressivum paroxetine. Dat is alleen sinds vorige week vrijdag nergens meer te krijgen. Niet bij haar eigen apotheek en ook niet bij andere apotheken in de stad. Ook de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam kon haar niet helpen. "Zij hebben alle apotheken in de regio afgebeld om te kijken of dat medicijn voorradig was. Dat bleek niet zo te zijn."

Maartje kreeg meteen last van afkickverschijnselen. "Ik ging helemaal trillen en beven. Ik ben bijna flauwgevallen." Ze heeft woensdag met veel geluk toch nog wat paroxetine weten te krijgen en voelt zich nu in ieder geval wat beter. "Ik heb een kleine dosering medicatie gehad, maar dat is niet genoeg voor de lange termijn."

Maartje kan moeilijk aan haar medicijnen komen

Het frustreert Omid dat hij mensen als Maartje niet kan helpen. Hij heeft voor dit vak gekozen om zorg te verlenen. Nu is hij vooral bezig met het zoeken naar geneesmiddelen voor zijn apotheken. "De mensen komen om een medicijn op te halen. Dat is er dan niet en verder ook niet in Nederland te krijgen. Dan gaan we op zoek naar alternatieven, daar zijn we dan echt een kwart van de dag mee bezig."

Het plezier is wel even weg. Zijn werk is een haast administratieve baan geworden en dan kampt Omid ook nog met een personeelstekort. "Ik heb het afgelopen jaar wel een paar keer nagedacht over wat ik aan het doen ben." Aan stoppen denkt hij, in tegenstelling tot veel collega's, niet. "Ik ben apotheker geworden omdat ik zorgverlener wilde worden en mensen wilde helpen. Dat stukkie zit er nog in. Ik kan wel bij een bank gaan werken, maar dat is niet wat ik van jongs af aan ambieerde."

Ik ben apotheker geworden omdat ik mensen wilde helpen

omid Mehrani - apotheker

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst

Volgens de KNMP zijn de tekorten ontstaan door problemen met onder meer de productie en distributie. Nederlandse zorgverzekeraars gaan een overeenkomst aan met de fabrikant die de laagste prijs kan bieden. Als bij die fabrikant een probleem ontstaat is er nauwelijks back-up, omdat andere leveranciers hun waar inmiddels elders verkopen. Nederland is vanwege de lage prijzen sowieso niet erg aantrekkelijk als afzetgebied.

Dat zorgverzekeraars voor de laagste prijs gaan is volgens Omid trouwens niet zo gek. "Wij willen met zijn allen ook dat de premie omlaag gaat. Dat is een roep vanuit de consument."

Misschien dat volgend jaar allemaal iets beter wordt. Per 1 januari zijn fabrikanten en groothandelaren verplicht een voorraad geneesmiddelen aan te leggen voor zeker 2,5 maand. Omid vindt het goed dat ze dat gaan doen. "Ik denk dat dat zeker een deel van de problemen gaat oplossen. Alleen dat heeft ook een prijskaartje. Dat gaan we met zijn allen wel betalen. Dat is op zich prima, want alles wat we bedenken om het tekort op te lossen kost geld. Daar moeten we het met zijn allen over eens zijn."

Deel artikel: