Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Speciale therapie moet ex-coronapatiënten helpen: "Probeer zonder hulp weer wat te lopen"

Met een speciale therapie, genaamd CO FIT+, moeten ex-coronapatiënten weer op de been worden geholpen. Want de ziekte overleven is één ding, het revalideren blijkt een lang traject. Weet ook Ton de Bruin (71) uit Hoorn. "Zo loop je rond, en zo zit je in een rolstoel."

CO FIT+ is ontwikkeld door zorgorganisaties De Zorgcirkel en Omring. Specialist ouderengeneeskunde Corinne Eckes legt uit: "Dat kunnen verschillende problemen zijn. Fors conditieverlies, maar ook problemen met slikken. Of mensen die rouw moeten verwerking of angstig zijn. We kunnen allerlei behandelaren inzetten. Naast een fysiotherapeut of een ergotherapeut kunnen we ook maatschappelijk werk, een diëtist of een logopedist inzetten."

Veel mensen met klachten nog zonder hulp

De behandelaren zijn nog op zoek naar mensen die corona hebben gehad, daar nog steeds hinder van ondervinden, maar weinig of geen hulp krijgen. "Als je ziet hoeveel mensen er besmet zijn geweest en in het ziekenhuis hebben gelegen en hoeveel er bij ons hebben gerevalideerd of bij de medische specialistische revalidatie zijn geweest, dan moet er nog een groep thuis zitten die we kunnen helpen", aldus Eckes.

Tekst gaat verder onder de video

CO FIT+ therapie voor ex-coronapatiënten

Ton lag twee maanden in het ziekenhuis, en revalideerde twee maanden fulltime. Nog steeds komt hij twee keer per week naar Lindendael om CO FIT+-therapie te ondergaan. In zijn geval vooral veel fysieke training. Want fietsen, of z'n passie accordeon spelen zit er nog niet in. "Ik probeer zonder hulp weer te lopen. Zo probeer ik langzaam weer wat stapjes te maken. Maar ze hebben gezegd: je hebt toch wel een jaar nodig om er weer bovenop te komen."

Bekijk hier de uitgebreide reportage over Ton zijn coronatijd die hij tenauwernood overleefde.

Ton de Bruin revalideert van corona

Deel artikel: