Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Hoogheemraadschap mogelijk nog jarenlang afnemer van 'besmet' Russisch aardgas

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zit mogelijk nog jarenlang vast aan 'besmet' Russisch aardgas: een lopend contract met het Russische staatsbedrijf Gazprom loopt eind dit jaar af, maar er is een grote kans dat Gazprom ook wordt geselecteerd voor de nieuwe aanbesteding.

.

Nouwens weet niet exact hoeveel het HHNK betaalt per kubieke meter gas, maar hij schat in dat dat rond de 20 eurocent is. Daarmee stromen jaarlijks miljoenen euro's vanuit het hoogheemraadschap naar het Russische staatsbedrijf Gazprom.

'Contract met Gazprom opzeggen is vooral symbolisch'

Het hoogheemraadschap zit in zijn maag met het Russisch aardgascontract. In een commissievergadering van het HHNK legde Saskia Borgers afgelopen woensdag uit dat het een uiterst complexe kwestie is. "Het HHNK overdenkt op dit moment alle mogelijke scenario's. Als we het lopende contract opzeggen, moeten we een aanzienlijke boete betalen, die ook bij Gazprom terecht komt."

Gas uit ander contract kan via tussenhandelaren uiteindelijk ook uit Rusland komen

Saskia Borgers (hoogheemraad HHNK)

Borgers vervolgt: "Bovendien zijn er nu twaalf waterschappen en zo'n 120 gemeenten die gas van Gazprom betrekken. Als die allemaal hun contract opzeggen en allemaal opnieuw gas moeten inkopen op de gasmarkt, levert dat een aanzienlijke stijging van de gasprijs op. Daarvan profiteert Gazprom juist weer en is de consument de dupe."

'Lekt net zoveel gas weg als Spanje en Frankrijk in heel jaar gebruiken'

Borgers verwacht dat over enkele weken bekend kan worden gemaakt wie de nieuwste aanbesteding van het HHNK heeft gewonnen. Als dat een aanbieder van Russisch gas blijkt te zijn, zal ze die uitkomst voorleggen aan het Algemeen Bestuur.

HHNK-bestuurslid Piet Oudega van de Partij van de Arbeid is tevreden met dat antwoord: "Als we banden met Gazprom verbreken, komt de rekening daarvan via de waterschapsbelastingen bij de inwoners terecht. Het is aan ons als bestuur van het Hoogheemraadschap om te bepalen of die prijs betaald moet worden."

Bij de inkoop van elektriciteit stellen overheden wel veel kwalitatieve eisen, bij aardgas niet. Dat is een vergissing

Piet Oudega (bestuurslid HHNK)

Volgens Oudega ligt het Russisch gas pas sinds kort onder een vergrootglas. Russisch gas is zo goedkoop, doordat er amper wordt geïnvesteerd in schone productiemethoden en onderhoud van pijpleidingen. Onlangs bleek uit een studie dat in Rusland net zoveel gas weglekt bij de productie en distributie als de hoeveelheid gas die landen als Frankrijk en Spanje in een volledig jaar verbruiken.

De PvdA-fractie in het HHNK vindt het achteraf een vergissing dat duurzaamheidseisen weinig gewicht kregen bij de aanbesteding van de inkoop van aardgas: "Bij de inkoop van elektriciteit stellen overheden wel veel kwalitatieve eisen, bij aardgas hebben we dat verzuimd." Het verklaart waardoor Gazprom in korte tijd een grote marktpositie bij lagere overheden wist te veroveren. Als prijs de doorslag geeft, winnen zij het vaak.

Deel artikel: