Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Werkgevers in Limburg doen vaker beroep op arbeidsmigranten

Limburgse werkgevers doen veel vaker een beroep op arbeidsmigranten dan gemiddeld in Nederland. Over vijf jaar zal het aantal werknemers uit het buitenland in Limburg zijn opgelopen tot zo’n 100.000.

Dat staat in een nieuw onderzoek in opdracht van de provincie. Later dit jaar komt het provinciebestuur met een plan waarin alle aspecten van arbeidsmigratie worden meegenomen. Aan bod komen werk en inkomen, wonen, integratie en maatschappelijk draagvlak.

Verdubbeling

Tussen 2017 en 2022 groeide de groep arbeidsmigranten in Nederland gemiddeld met 10 procent per jaar. In Limburg was de toename gemiddeld 16 procent per jaar. Het aantal ingezette arbeidsmigranten verdubbelde in Limburg in deze periode tot bijna 83.000, concludeert onderzoeksbureau Decisio. Dat aantal zal verder toenemen. “Op dit moment lijkt het inhuren van arbeidsmigranten financieel voordeliger dan investeren in robotisering en automatisering,” geeft het onderzoeksbureau als verklaring voor de blijvende groei. Ruim de helft van de arbeidsmigranten gaat aan de slag in Noord-Limburg.

Minder arbeidsmigranten

In de landelijke politiek loopt een discussie over het terugdringen van het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt om te werken. Die groep is veel groter dan het aantal mensen dat asiel aanvraagt. Van de andere kant gaan arbeidsmigranten vaker dan vluchtelingen na verloop van tijd terug naar hun eigen land.

Ondoorzichtige uitzendbureaus

Hoe de werknemers uit het buitenland zijn verdeeld over verschillende sectoren van de Limburgse economie, hebben de onderzoekers nauwelijks kunnen achterhalen. Dat komt omdat in Limburg relatief veel arbeidsmigranten werken via uitzendbureaus.

Decisio adviseert de provincie om met de uitzendbureaus in overleg te gaan om een beter zicht te krijgen op de inzet van arbeidsmigranten. Dat velen seizoenswerk doen in de agrarische sector is een bekend gegeven, maar ook in steeds meer andere sectoren (distributie, bouw, industrie, slachterijen) kiezen werkgevers voor goedkope werknemers uit het buitenland.

Huisvesting

Als de werkgevers meer arbeidsmigranten naar Limburg blijven halen, dan heeft dat ook gevolgen voor de huisvesting. "Gemeenten en werkgevers hebben geen concreet beeld van de huisvestingsopgave in 2030", schrijft het onderzoeksbureau. Volgens de prognose van Decisio zijn de komende vijf, zes jaar tussen de 5900 en 11.900 extra woningen nodig voor arbeidsmigranten in Limburg, "terwijl gemeenten een verschillende opstelling hebben qua welwillendheid om huisvesting te organiseren." Overigens woont een kwart van de arbeidsmigranten die in Limburg een baan hebben, buiten de provincie.

Vragenlijsten

Decisio heeft ook vragenlijsten gestuurd naar arbeidsmigranten. In totaal deden er 232 mensen mee, met vragen in het Pools, Bulgaars, Roemeens, Engels en Nederlands. In Limburg werken vooral veel arbeidsmigranten uit Polen. Een minderheid (vier van de tien) is tevreden over zijn huisvesting. Gebrek aan privacy is een probleem. “Het valt op dat voornamelijk de arbeidsmigranten die een huis delen met andere arbeidsmigranten of die in een accommodatie op de werklocatie verblijven, ontevreden zijn met hun woning.”

Huurprijzen

Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek betaalt tussen de 125 en 175 euro aan huur per week. Het lijkt erop, aldus de onderzoekers, dat ze niet extra betalen voor gas, water en licht. De grootste groep zegt geen moeite te hebben gehad om onderdak te vinden, omdat de werkgever daarvoor zorgde.

Deel artikel: