Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Heerlen trekt 26 miljoen uit voor Royal bioscoop en Romeins Museum

Een grote meerderheid in de gemeenteraad van Heerlen wil miljoenen uittrekken voor twee ambitieuze projecten in de stad. De totale verbouwing van het Thermenmuseum tot Romeins Museum en een grondige renovatie en herinrichting van de monumentale Royal bioscoop.

In totaal wil Heerlen ruim 26 miljoen euro daaraan bijdragen. In een vergadering woensdagavond waren alleen de fracties van Hart-Leers en Forum voor Democratie tegen. Vooral vanwege financiële redenen, Heerlen moet namelijk een soortgelijk bedrag bezuinigen.

Desondanks vinden alle andere partijen dat er geïnvesteerd moet worden in deze twee 'Heerlense parels'.

Romeins museum

Het huidige Thermenmuseum moet een nieuw Romeins Museum worden. De kenmerkende overkapping van staal en glas boven de resten van het Romeinse badhuis verdwijnt en wordt vervangen door een nieuw gebouw.

Benoît Mater van het museum is enorm blij met het besluit. "De gemeente steekt haar nek uit, dit is een mijlpaal. Het huidige gebouw is logistiek zeer onhandig, het is klimatologisch sterk verouderd en in het nieuwe gebouw kunnen we ons verhaal veel beter vertellen." Het hele project gaat ruim 27 miljoen kosten, dus naast de bijdrage van de gemeente moet er nog wat flink wat geld bij. Mater hoopt wat dat betreft ook nog op de provincie en het Rijk. Maar er zal nog flink moeten worden gelobbyd.

Royal bioscoop

De Royal is een Rijksmonument uit 1938, van de architect Frits Peutz. Het bestond ooit uit drie bioscoopzalen, de Royal, de Rivoli en de Maxim. De twee kleinere zijn verdwenen. Maar de Royal krijgt volgens Geert Pizlo van filmhuis de Spiegel nu eindelijk wat het gebouw al jarenlang verdient. Een grondige renovatie met behoud van het kenmerkende uiterlijk, maar met uiteindelijk onder meer drie filmzalen en nieuwe horeca.

Pizlo is "zeer verheugd" over de toezegde miljoenen. Maar ook dit project heeft meer financiering nodig dan het geld van de gemeente. Dus het zal ook nog wel enige tijd duren voordat daadwerkelijk kan worden begonnen met de werkzaamheden.

Glaspaleis

Al met al doet dit verhaal denken aan de moeizame redding van het SCHUNCK-gebouw in het centrum van de stad, beter bekend als het Glaspaleis. Net als de Royal een ontwerp van Frits Peutz. In de jaren 90 was dat voormalige warenhuis ernstig verloederd en verprutst door moderne 'verbeteringen'.

De opties waren slopen, of het gebouw in oude glorie herstellen. Ook daar stak de gemeente de nek uit, met een ambitieuze (en dure) renovatie. Nu is het een visitekaartje voor Heerlen. Het pand wordt internationaal gezien als een architectonische mijlpaal.

Deel artikel: