Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Zorgen om Nationaal Park De Meinweg: brief naar provincie

Limburgse en Duitse natuurorganisaties maken zich ernstig zorgen over de geplande komst van een groot industriegebied in het Duitse Elmpt. Het 150 hectare grote terrein kan een bedreiging vormen voor Nationaal Park de Meinweg. In een brief naar de provincie Limburg vragen ze om actie te ondernemen tegen de plannen van de gemeente Niederkrüchten.

"We maken ons hard voor stikstof, water en het verlies aan soorten. Al die vogels die daar zitten en de compensatie daarvoor", zegt Hans Heijen van natuurorganisatie Groen Grensland woensdag in de L1 Nieuwsshow.

Heijen trekt daarbij samen op met de Duitse koepelorganisatie Saksische Landesstiftung Natur und Umwelt (LaNU).

Meer stikstof

Het realiseren van het zogenoemde indrustrieterrein Javelin Park Ost zorgt voor meer autoverkeer en voor meer stikstof. En dat heeft gevolgen voor de stikstofdepositie in vooral Nationaal park de Meinweg in Herkenbosch. Stikstofdepositie is de hoeveelheid stikstof die op de natuurlijke begroeiing en op de bodem neerkomt.

Plan absurd

Volgens hem is het plan daarom absurd. Allereerst gezien het feit dat de gemeente Roerdalen onlangs nog veehouders heeft moeten uitkopen om zo stikstof te reduceren voor het realiseren van woningbouw. Daar komen dadelijk als je het Heijnen vraagt nog meer problemen bij. "Het terrein in Duitsland betekent nog een aanzienlijke hoeveelheid stikstof uit het buitenland erbij." Nog een last voor Roerdalen want "Nederland is verantwoordelijk is voor het tot standhouden van de natuurdoelen in dat gebied gebied."

Geen toename stikstof

Tot nu toe wuift de Duitse gemeente Niederkrüchten alle bezwaren weg omdat de Duitsers soepelere normen hanteren. "En zou er volgens de rekenmodellen geen toename van stikstof", zo zegt Heijen.

Mogelijke oplossing

Een kleinschalig bedrijventerrein zou op de voormalige militaire basis in Elmpt wel mogelijk zijn, maar dan moeten de huidige plannen flink aangepast worden om te passen in de emissienormen.

Deel artikel: