Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

Minder MBO-studenten stemmen: 'Beter informeren'

De opkomst onder MBO-studenten is bij verkiezingen fors lager dan onder leeftijdsgenoten uit het hoger onderwijs. Om daar verandering in te brengen, brachten De Kiesmannen dinsdag een bezoek aan het Vista College in Maastricht.

Onderzoek van Ipsos wees eerder uit dat praktisch geschoolden 22 procent minder stemden dan theoretisch geschoolden.

Lage opkomst

"De opkomst is laag onder MBO-jongeren om te gaan stemmen", zo legt Fien Reerds uit. Met De Kiesmannen verzorgt ze presentaties op scholen om jongeren aan te sporen hun stem te laten horen. "Als je met jongeren in gesprek gaat, merk je dat juist de onderwerpen die zij belangrijk vinden in Europa bepaald worden. Dan krijgen ze soms het inzicht om toch te gaan stemmen."

Arbeidsmarkt

Onder de studenten van het VISTA-college zitten veel jongeren die nét de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. "Dat is wel spannend", zo vindt student Robin Verburgh. Juist omdat MBO-studenten bij uitstek geconfronteerd worden met Europese beleidszaken als arbeidsmarkt, migratie of concurrentieregels, zou de stem van praktisch geschoolden beter hoorbaar moeten zijn bij de verkiezingen, vindt Elise Habets van de Studentenraad. "Wij zijn net zo belangrijk in deze maatschappij als studenten van hogeschool of universiteit. Daarom is het goed dat wij nu meegenomen worden in dit traject."

Maastricht Debate

De bijeenkomst bij Vista College komt zes dagen voor het grote Europese verkiezingsdebat in Maastricht, waar onder meer commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan deelneemt. Jongeren mochten de inhoudelijke thema's van dat debat bepalen. Student Ryan Nix is blij dat het Vista College dit jaar net als de Universiteit meer aandacht besteedt aan de Europese verkiezingen: "Als je jongeren hier beter zou informeren over wat ze kunnen stemmen en waarom, dan kom je een stuk verder."

Verkiezingen

De Europese verkiezingen worden gehouden van 6 tot 9 juni, waarbij in Nederland 6 juni gestemd kan worden. Het Europese Debat in Maastricht is maandag 29 april te volgen via de online kanalen van L1, met op L1 TV een live-voorbeschouwing vanaf 18:00 uur.

Deel artikel: