Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

Pubers en telefoons: zo stel je regels en grenzen

Hoe krijg je je tiener los van zijn telefoon? Door regels af te spreken én ze een alternatief aan te bieden. "Het probleem is alleen dat veel ouders van nu ook van de digitale generatie zijn en de hele dag op hun telefoon zitten."

Ouders met een puber kennen het dagelijkse gevecht. De strijd om de aandacht van je tiener. Want het kroost zit het liefste de hele dag op de telefoon, zeker nu de mobieltjes op veel scholen in de ban worden gedaan.

Brein

"Het puberbrein gaat uit van beloning", zegt social media-expert Lodewijk Brüll. "Ze moeten beloond worden, en een telefoon met al zijn visuele prikkels en likes op social media voorziet daar ruimschoots in. Maar het goede nieuws is, het kan ook op een andere manier."

Roermond

Die andere manier is door kinderen een alternatief aan te bieden. Op school doen ze dat bijvoorbeeld door de kinderen (bord)spellen te laten spelen. Maar bewegen is ook een goed alternatief. "Maar daar moet je dan natuurlijk wel aantrekkelijke voorzieningen voor treffen. Zoals de landelijke pilot die nu loopt in Roermond, in de wijk Kitskensberg, waar de speeltuin aantrekkelijk is gemaakt voor de middelbare school-doelgroep", zegt Brüll.

Saai

Volgens Nicole Golsteijn van het speeltuinbestuur is een dergelijke aanpak nodig om jongeren achter het scherm vandaan te krijgen. "Huidige speeltuinen zijn te saai voor tieners. We willen met het nieuwe sportpark beter aansluiten bij hun belevingswereld." Kinderbelangenorganisatie Jantje Beton luidde onlangs de noodklok omdat steeds minder kinderen buiten spelen. Met alle gezondheidsrisico's van dien. Buitenspelen kan overgewicht voorkomen, en is bijvoorbeeld goed voor de ontwikkeling van de hersenen en motoriek.

Infobesitas

"Van bewegen ga je je beter voelen, minder neerslachtig, je komt buiten, de voordelen zijn talrijk. We lijden massaal aan infobesitas; we worden de hele dag door overspoeld met informatie, kort en heel veel. Bewegen is daar een uitstekende remedie tegen", aldus Brüll. Maar wat nou als je puber, ondanks uitstekende buitenvoorzieningen, zijn telefoon tóch niet wil wegleggen?

Alles moet maar leuk zijn

Nou, heel klassiek: "Gewoon regels en grenzen stellen. Doe eens een dag zonder telefoon, geen telefoon mee naar bed, tijdens het eten geen telefoon, dat soort dingen. Probleem is alleen dat de ouders van nu ook van de digitale generatie zijn. Alles moet maar leuk zijn, iedereen moet gelukkig zijn, we zijn nauwelijks meer gewend met regels en tegenslag om te gaan. Daar zit misschien wel de grootste uitdaging."

Deel artikel: