Dit is een nieuwsbericht van
L1mburg
Aangepast

Datalek Zuyderland: persoonsgegevens medewerkers op straat

De persoonsgegevens van (oud-)medewerkers van Zuyderland liggen door een datalek op straat. Het gaat om personeel van Zuyderland Thuishulp en Zuyderland Thuiszorg.

Dat blijkt uit een brief die naar de (oud-)medewerkers is gestuurd, die in handen is van L1.

Persoonlijke gegevens op straat

In die brief wordt duidelijk dat de oorzaak van het datalek bij een van de leveranciers van het ziekenhuis ligt. Dat kwam naar voren tijdens een test van de leverancier. Door een fout in het systeem konden andere personen een jaar lang de persoonlijke gegevens van de medewerkers bekijken. Het gaat om namen, adressen, woonplaatsen, BSN-nummers, bankrekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers, functieschalen, datums van het in dienst treden en wachtwoorden. Het gaat uitsluitend om de gegevens van een deel van de medewerkers; er liggen geen cliëntgegevens op straat. "De oorzaak van het probleem is inmiddels weggenomen", laat Zuyderland weten.

Excuses

De zorgorganisatie biedt in de brief haar 'oprechte excuses' aan voor 'het ongemak en eventuele zorgen die dit incident heeft veroorzaakt'. "We verzekeren u dat er grondig onderzoek heeft plaatsgevonden naar het ontstaan van dit datalek en dat door de leverancier de noodzakelijke maatregelen zijn getroffen, waardoor de gegevens niet meer zichtbaar zijn", is te lezen in de brief. Zuyderland heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Maatregelen tegen oplichters

Zuyderland raadt de gedupeerde medewerkers aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo moeten zij wachtwoorden wijzigen, alert zijn op vreemde telefoontjes van bijvoorbeeld de bank of berichten van een bekende die om geld vraagt. Ook eventuele gezinsleden moeten gewaarschuwd worden, omdat ook zij gebeld kunnen worden door oplichters.

Een woordvoerder van Zuyderland kon woensdagavond niet zeggen hoeveel (oud-)medewerkers precies getroffen zijn.

Deel artikel: