Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Juridisch 'advies': Limburgs duo vast voor belastingfraude

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag twee mannen van 40 en 46 jaar aangehouden op verdenking van belastingfraude, valsheid in geschrift en verduistering.

Eén verdachte werd aangehouden in Schinveld, de ander in Geleen. Dat bevestigt de FIOD.

'Advies'

Het doorzochte adres in Schinveld is van Youri Plate. Hij runde samen met de uit Geleen afkomstige Ronald H. een vereniging die als 'juridisch adviesbureau' leden adviseerde om onder hun belastingen uit te komen. Het adviesbureau stelde dat betaalde belastingen, verkeersboetes en andere heffingen een 'gift' waren, en dus fiscaal konden worden afgetrokken.

Giften

Bij de huisdoorzoekingen is beslag gelegd op administratie, computers, telefoons en contant geld. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. "De adviezen van het kantoor hebben vermoedelijk geleid tot het indienen van meerdere onjuiste aangiften inkomstenbelasting en onjuiste verzoeken om ambtshalve vermindering voor en door belastingplichtigen. Daarin wordt aftrek geclaimd van zogenaamde 'giften' die niet voldoen aan de wettelijke eisen", schrijft de FIOD.

Honderden aangiften

Het gaat dan bijvoorbeeld om betaalde belastingen, verkeersboetes, huur en betalingen voor gas, water en licht. Het gaat volgens de Belastingdienst om honderden aangiften, verzoeken en bezwaren over de belastingjaren 2017 tot en met 2021. De twee mannen wordt ook verweten zelf onterechte giftenaftrek in eigen aangiften te hebben opgevoerd.

Kort geding

In november won de Belastingdienst een kort geding tegen Youri Plate, die als zelfbenoemd jurist autonome mensen adviseerde geen belasting te betalen. De rechtbank oordeelde dat de informatie die Plate verspreidt 'onjuist en misleidend' is. Als dwangmaatregel moest Plate dit dan ook vermelden op zijn website. In een reactie op Facebook kondigde Plate toen aan in hoger beroep te gaan.

Verdwenen geld

De FIOD geeft aan dat de adviezen van de vereniging niet gratis waren. "Het lijkt erop dat, indien er op basis van dit advies een teruggaaf ontvangen werd door een lid, een deel daarvan afgedragen moest worden aan de vereniging. De FIOD vermoedt dat in korte tijd een groot deel van de door de vereniging ontvangen gelden contant is opgenomen van de bankrekening. Onderzoek moet uitwijzen wat er met dit geld is gebeurd."

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Deel artikel: